Слаб старт за Митко Ценов на световното

Слаб старт за Митко Ценов на световното | StandartNews.com

Неочаквано слабо стартира на 15-ото световно първенство по лека атлетика българският ас на 3000 м с препятствия Митко Ценов. Роденият в Мездра Атлет остана последен в първа полуфинална серия с посредствения резултат от 9:02,72 мин. Рекордът на България в тази дисциплина е на Ценов и е 8:20,87 мин. Европейският шампион до 23 г бяга равностойно в първите 4 обиколки в "Птичено гнездо". Опитните Конселус Кипруто (Кен) и Айвън Джагър (САЩ) обаче наложиха бавно темпо с идеята да разчитат на финалния си спринт, както и стана.

Ценов явно не бе успял да разчете силите си и в последните 2 обиколки изостана от основната група, за да завърши последен в серията и общо 35-и от 42-а в дисциплината. Еврошампионът при мъжете от Цюрих 2014 Йоан Ковал (Фр) бе в серията на Ценов и също подцени слабото темпо. В резултат на това той остана четвърти, а вкрайна сметка резултатът му от 8:41,65 мин се оказа недостатъчен за да влезе в шестицата, която се класира по време за финала. Най-добро време от всички в полуфиналните серии даде трикратният световен шампион Езекиел Кембой (Кен) - 8:24,75 мин.

В следобедната сесия днес от 14,10 ч (бъл.вр) Габриела Петрова ще стартира в квалификацията на троен скок. Нормата за влизане във финала е 14,25 м, а българката е във втора група и ще скача 8-а поред. През сезона сребърната медалистка от Евро 2015 в зала в Прага има най-добро постижение от 14,64 м. За финала в понеделник 24 август (14,30 ч бъл.вр.) се класират първите 12 от двете квалификационни групи в които са общо 28 атлетки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай