Ще бойкотира ли и Франция Олимпиадата в Пекин

Предстоящата Олимпиада в Китай оформи два лагера в света

Ще бойкотира ли и Франция Олимпиадата в Пекин | StandartNews.com

Предстоящата Олимпиада в Китай оформи два лагера в света. Съединените щати, Великобритания, Канада, Австралия и Нова Зеландия обявиха дипломатически бойкот на Игрите. Франция заяви, че няма да бойкотира събитието и заедно с Германия се застъпи за обща европейска позиция по този въпрос. Според Русия подобна крайна мярка има политически характер.

Франция няма да бойкотира Зимните олимпийски игри в Пекин, но все още няма решение за дипломатическата си позиция, предаде БНТ. САЩ, Канада, Великобритания, Австралия и Нова Зеландия, обявиха, че няма да изпратят нито един свой дипломатически или официален представител заради системното нарушаване на човешките права в Китай.

Париж също следи внимателно ситуацията там, но е на мнение, че спортът и политиката не трябва да се смесват. Първите дипломати на Франция и Германия се обявиха за обща позиция на Европейския съюз.

"Подкрепяме обща позиция, която да обсъдим на следващата среща на външните министри или на по-следващата, но този въпрос трябва да бъде разгледан на европейско ниво. Това не означава, че не оставаме твърди по отношение на човешките права в Китай", заяви Жан-Ив льо Дриан, министър на външните работи на Франция.

"Лично аз съм спортистка по сърце, ще обсъдим въпроса в новото германско правителство и ще вземем решение, но в синхрон с европейските ни приятели", коментира Аналена Бербок, министър на външните работи на Германия.

Русия също няма до подкрепи дипломатически бойкот на Игрите. Руският олимпийски комитет определи подобна мярка като безсмислена и с политически характер. Беше потвърдено, че на Олимпиадата в Пекин ще присъства президентът Владимир Путин, който е получил официална покана.

Китай, на свой ред, заяви, че не се притеснява от "домино ефект" на бойкот.

"Китай никога не е оттеглял поканите си към държавите. Независимо дали ще дойдат, или не, Зимните олимпийски игри ще бъдат успешни. Спортът няма нищо общо с политиката. Олимпийските игри са голямо събиране на спортисти и хора, влюбени в спорта, а не сцена, на която да се изявяват политиците", каза Ван Вънбин, говорител на министъра на външните работи на Китай.

Пекин предупреди, че западните страни, които ще изпратят спортисти, но не и официални лица на Игрите, "ще платят цената" за решението си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай