Шампионската лига отново може да се окаже спасението на Ливърпул

След кошмарна серия във Висшата лига Ливърпул най-после излезе от черната дупка с победа в Европа

Шампионската лига отново може да се окаже спасението на Ливърпул | StandartNews.com

След кошмарна серия във Висшата лига Ливърпул най-после излезе от черната дупка с победа в Европа. Мърсисайдският колос спечели с 2:0 гостуването на РБ Лайпциг в първия 1/8-финал от Шампионската лига, с което до голяма степен си проправи път към следващата фаза. Вярно е, че тимът на Юрген Клоп не гостува в родната на мениджъра Германия заради ограниченията за пътници от Англия във връзка с новия британски щам на коронавируса. Лайпциг на практика загуби домакинското предимство, тъй като също пътува до друга държава, за да срещне своя именит съперник. Но не само мачът практически на неутрален терен обяснява успеха на Ливърпул.

В Англия дори и по-малките отбори намериха начин да противодействат на мърсисайдци. Проблемите на Клоп в защита не са тайна след тежките контузии Върджил ван Дайк, Жоел Матип и Джо Гомес. Противниците във Висшата лига намериха пробойните в играта на “червените” и така се стигна до трите поредни поражения, които предшестваха първата среща с РБ Лайпциг. Но на немския тим сякаш липсваше тази смелост и кураж да търси болните места на носителя на трофея отпреди два сезона. А доказаните майстори Мохамед Салах и Садио Мане си свършиха работа.

Всъщност, Шампионската лига е шансът Ливърпул да спаси сезона. След като през 2019 г. триумфира с “ушатата” купа, а през миналото лято най-после вдигна и чаканата три десетилетия шампионска титла на Англия, грандът от “Анфийлд” е на път да запише нулев сезон. Първото място остана безнадеждно далеч след негативната серия, в рамките на която тимът на Клоп претърпя унижение именно от лидера Манчестър Сити с 1:4. Обозримата цел в първенството за мърсисайдци е да си осигурят място в Топ 4, което също няма да бъде лесна задача.

Какви са шансовете на Ливърпул отново да стъпи на европейския връх?

След успеха с 2:0 в първия мач с РБ Лайпциг специалистите смятат “червените” за сигурни четвъртфиналисти. Но дали футболистите на Юрген Клоп могат да стигнат по-далеч. Според bet365 шансовете на Ливърпул са сред най-добрите, като за по-сериозни фаворити се смятат само Манчестър Сити, Байерн и ПСЖ. Жребият за следващия етап от турнира ще определи пътя на най-успешния английски тим в Европа, но оттук-насетне ще става все по-трудно. А и въпреки победата в първия мач РБ Лайпциг още не е елиминиран.

Надеждите на “Анфийлд” са дотогава в отбора да се интегрират пълноценно новите попълнения в защита Озан Кабак и Бен Дейвис, за да не се налага Клоп постоянно да преквалифицира халфове в централни бранители. Със сигурност е рано да бъде отписван както английският гранд, така и германският му мениджър. Възможно е този сезон да се окаже нулев за Ливърпул, тази опасност е напълно реална. Това не означава, че Клоп е изчерпан за отбора, а че отборът има нужда от освежаване и подсилване. Но преди да се правят нови трансферни планове, мърсисайдци трябва да се опитат да извлекат максималното както от английското първенство, така и от Шампионската лига.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай