Шамани се молят за сняг в Сочи

Шамани се молят за сняг в Сочи | StandartNews.com

Сочи. Прогнозата за времето в руския курорт, където ще се проведат Зимните олимпийски игри, е за положителни температури до 10 градуса. Местните хора са решени да направят всичко по силите си, за да не се провалят игрите, като вчера десетки шамани извършиха ритуална молитва за сняг. 

В Алтай шаманизмът все още е разпространен и олимпийският огън бе посрещнат от посветени мъже и жени в традиционни одежди. Шефът на организационния комитет на Олимпиадата в Сочи Дмитрий Чернишенко написа в Туитър: "Алтайски шамани проведоха специална церемония, за да подсигурят всичко да бъде наред със снега на Игрите в Сочи."

Олимпиадата трябва да се проведе от 7 до 23 февруари, но поради липса на сняг някои тестови събития вече са отменени. Опасенията за неочаквано топла зима в Кавказ принудиха организаторите да складират почти половин милион кубични метра сняг в огромни хладилни резервоари, за да имат резервен вариант за пистите.

Проблемът е засегнат и във филма "Игрите на Путин", чиято премиера беше миналата седмица в Амстердам. Ето фрагмент от филма, публикуван в сайта svoboda.org:

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай