Русия ще играе по свирката на УАДА

Русия ще играе по свирката на УАДА | StandartNews.com

Допинг скандалът удари и футболния Мондиал 2018

Руският министър на спорта Виталий Мутко развя бяло знаме и заяви, че съдейства напълно на Световната антидопингова агенция (УАДА). След като на среща се обсъдят всички възможни причини за укритите положителни допинг проби от съмнителната московска лаборатория, ще бъде обявено официално решение за бъдещето на руската лека атлетика.

"Готови сме да следваме всяка препоръка от УАДА. Ситуацията е крайно деликатна и ние трябва да установим проблема бързо", заяви спортният министър. Днес се очаква руската федерация по лека атлетика да изпрати доклад към международния ръководен орган по въпросите, повдигнати от независимата комисия на УАДА. Съветът към ИААФ ще проведе извънредно съвещание утре, където ще бъде разгледано обвинението и ще се обсъди евентуалното изваждане на руската лека атлетика от всички видове международни спортни мероприятия. Мутко коментира и защо московската лаборатория бе затворена в понеделник.

"Причината е проста. Не е само заради скандала. Има и икономическа гледна точка. Сега ни искат много проби. А кой трябва да плаща за изпращането им до УАДА? Държавата?", зададе си риторичен въпрос Виталий Мутко. "Ако наистина има допингирани спортисти, нека си понесат вината. Но нека да не спираме младите и жадните за успехи таланти в леката атлетика. Те не са виновни с нищо", каза още министърът на спорта, който в момента е и шеф на руския футбол.

Междувременно от скандала се опитва да се възползва президентът на британската футболна асоциация Грег Дайк. Той пусна официално писмо до ФИФА, с което иска да бъде отнето домакинството на Русия на Мондиал 2018. Дайк обаче отнесе много остри критики от Виталий Мутко и от члена на организационния комитет за домакинство на Световно първенство Вячеслав Колосков. "Тези провокации не идват само от Дайк. Налице е политическа атака", отсече Мутко. "Пълни глупости. Едното няма нищо общо с другото. А още няма и официално решение за леката атлетика. Май вече няма и помен от английските джентълмени", сопна се Колосков. Днес трябваше да се проведе и спешна среща между Мутко и президента на Русия Владимир Путин в Сочи. До редакционното затваряне на броя обаче такава не се състоя заради лоши атмосферни условия. Смяташе се, че тя ще бъде изместена в курортния град Минерални води.

Шеф измамник хвърли оставка

Шефът на съмнителната антидопингова лаборатория в Москва Григорий Родченков хвърли оставка няколко часа след затварянето й от УАДА. Съоръжението бе закрито заради унищожените 1417 допинг проби. Министърът на спорта Виталий Мутко веднага прие оставката. За заместник на досегашния директор бе обявен Марина Дикунец. Със своето напускане Родченков стана първата жертва на допинг скандала в руската лека атлетика. Едва ли обаче ще е и последната. Още в петък ще станат ясни и другите потърпевши, след като УАДА излезе със своето решение.

Само Коу ще ни спаси, надява се треньор

Един от треньорите в руската лека атлетика Александър Циплаков определи обвиненията от УАДА като специална поръчка и политическо дело. "Добре известно е, че всичко това има определена цел. Все пак 15-20 пъти на година минаваме под допинг контрол. Сега всичко е в ръцете на новия президент на ИААФ Себастиан Коу. В него е напрежението, а ние сме заложници на политиката на федерацията", отсече Циплаков. Ако обвиненията на УАДА се окажат истина, то това означава, че и някои от възпитаниците на треньора Циплаков ще го отнесат. Една от тях е шампионката на зимните световни и европейски първенства в дисциплината троен скок Катерина Конева. Синът му Даниел също е застрашен. Той е златен медалист на ЕП в зала на скок на височина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай