Русия обеща да не дискриминира гей-спортисти в Сочи

Русия обеща да не дискриминира гей-спортисти в Сочи | StandartNews.com

Москва. Според публикации в руските медии, официални лица от Кремъл са заявили, че гей спортисти, състезаващи се в зимните олимпийски игри в Сочи следващата година няма да бъдат дискриминирани, въпреки спорния нов закон за гей пропаганда.

"Тези опасения са "напълно неоснователни", са казали от Министерството на вътрешните работи, цитирани от агенция Интерфакс.

Шефът на Олимпийския комитет Жак Рох наскоро попита Русия да изясни как законът може да засегне игрите в Сочи.

Законът предвижда глоби за предоставяне на информация за хомосексуалност на непълнолетните лица.

Критиците казват, че заради неясното си формулиране, законът реално затруднява всякакъв вид публично гей събитие в Русия.

Министерството заяви, че служителите ще действат по време на игрите - като във всеки друг момент - за защита на децата "от пропагандата на нетрадиционни сексуални отношения".

Но той добави, че няма да има проблем с "хора, които се придържат към нетрадиционна сексуална ориентация, но не се занимават с тези дейности, нито участват в някакви провокации и участват спокойно в олимпийските събития заедно с всички останали".

Според министерството, опасенията за дискриминацията спрямо хомосексуалните спортисти на игрите са били "напълно неоснователни и необосновани".

Призиви игрите да бъдат преместени в друга страна дойдоха от множество гей активисти по целия свят. Мвждувременно, в САЩ набира сила и бойкота на руска водка, който беше предизвикан от промените в руското законодателство.

От МОК са заявили пред Би Би Си, че са получили "уверения от най-високото ниво на управление в Русия, че законодателството ... няма да засегне присъстващите или участващите в игрите".

Въпреки това, Жак Рох заяви в петък, че все още има "неясноти", въпреки писмените гаранции, получени от Дмитрий Козак, организатор на игрите.

Американският президент Барак Обама заяви в петък, че не смята за "подходящо" да бойкотира Зимните олимпийски игри заради спора с гей правата.

Хомосексуализмът беше декриминализиран в Русия през 1993 г. и държавните служители се опитват да омаловажат възможното въздействие на законопроекта, който премина през руската Дума през юни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай