Родителите на Джокович: Това е политически акт!

На пресконференция в Белград, те дадоха подробности за състоянието на тенисиста

Родителите на Джокович: Това е политически акт! | StandartNews.com

Семейството на световният номер 1 в тениса Новак Джокович - баща му Сърджан, майка му Даяна и брат му Джордже, заявиха, че недопускането на сърбина на територията на Австралия е политически акт и няма нищо общо със спорта. 

На пресконференция в Белград, те дадоха подробности за състоянието на тенисиста, който в момента се намира в хотел за имигранти на Южния континент, предаде bTV. Джокович обяви, че е получил специално разрешение да играе на Откритото първенство на Австралия без да е ваксиниран, но не беше допуснат до страната заради грешно попълване на данните във визата му. 

"Аз ще кажа като майка, няма да държа политически речи. За мен е много тежко да преминавам през всичко това. Той не е заслужил такова отношение. Към никого не трябва да се отнасят така, не само към Ноле, който е 9-кратен шампиона на турнира и винаги е бил посрещан добре. Сега очевидно недопускането му в Австралия е политическо решение. Скандално е, че не може да играе, че го държат в мръсни хотели и часове в онази малка стая, в която нямаше контакт с нас. Безпрецедентно отношение. Надявам се светът да разбере за какво става дума, че това е изключително политическо нападение над Новак Джокович, за да не спечели и да не бъде най-добрият за всички времена. Ужасно е. Ужасни са условията. Това е един малък имигрантски хотел, ако изобщо е хотел. Има буболечки, мръсно е, храната е ужасна. Какво да кажа? Не искат да му дадат възможност да се премести в някой друг, по-добър хотел или в къщата, която вече е наета. Надявам се да имаме успех с това", каза Дияна и емоционално добави:

"Според мен той е един жертвен агнец. А от друга страна е голям шампион. Мисля, че много хора ще проумеят сега за какво става въпрос и че не може повече така. Той е революционер, който променя този свят. Мисля, че тази промяна вече започна. Само се надявам, че ще остане психически стабилен, че няма да сломят духа му и да пречупят крилата му, каквито бяха намеренията им. Ние ще му окажем пълна подкрепа, ще му дадем сила с молитвите си и със съобщенията, че трябва да остане такъв, какъвто е".

Бащата на тенисиста Сърджан беше още по-емоционален. В дълъг монолог пред медиите той обвърза недопускането на тенисиста с ограниченията за неваксинираните в световен мащаб. Татко Джокович беше категоричен, че Новак е възприеман като емблема на цяла Сърбия, целия Балкански полуостров и голяма част от другите континенти.

"Те държат в затвора нашия Новак, нашата гордост. Новак е Сърбия и Сърбия е Новак. Те газят по Новак, а така газят и по Сърбия и сръбския народ. 

Те искаха да го унижат, да го поставят на колене. Не само него, но и нашата държава, нашата красива Сърбия. Ние сме сърби – горд, европейски, цивилизован народ. Никога никой не сме нападали никой, а само се защитавахме през цялата история. Това прави и сега нашата гордост, нашият сърбин, емблемата на целия свободен свят Новак. Със своето поведение и отношение към домакините, организаторите той показа от какъв народ произхожда. Ние сме сърби, горд народ сме. Гордеем се с нашата държава, с нашия Новак, нашият идеал, нашата светлина на края на тунела. Това няма да бъде спряно от политическата олигархия. Нямам достатъчно думи, с които да нарека тези хора. Това е политически проблем, няма нищо общо със спорта. Той изпълни всички условия да влезе в страната и да спечели титлата на Откритото първенство на Австралия. Защото той щеше да го направи. Това е Новак – най-добрият тенисист и спортист на света. Но това не могат да приемат тези няколко стотин милиона от Запада, които мислят, че всичко е тяхно. Ние не сме Трети свят. Ние сме повече, Първи свят сме. Ние сърбите, Източна Европа, Далечния и Близък Изток, Русия, Китай, Индия, Бразилия, цяла Африка, цялата Южна Америка… Ние сме част от свободния свят. Повече сме и не сме по-малко ценни от онези. Новак вече 20 години показва, че е част от този свободен свят", убеден е Сърджан. 

Той дори сравни ситуацията с разпятието на Христос.

"Разпънаха Исус на кръст, мъчиха го, но той издържа. И сега е жив между нас. Опитват се и Новак по същия начин да разпънат, да го унижават, да го поставят на колене, да го измъчват. Моята покойна баба Сара Йаукович от Черна гора казваше Трябва да те е срам от задника ти, ако нямаш лице. Това им казвам и аз. Да правите това на Новак – най-добрият тенисист, спортист и човек на света… Трябва да се срамувате! Но пак казвам, че той ще издържи, както и ние издържахме. Бяхме тук и преди 100 години, както сме и днес. Бомбардираха ни, убиваха ни, унищожаваха ни. Но не предадохме себе си и ще продължим да съществуваме. И въпреки че сме 6 милиона, ние сме горд сръбски народ, чийто представител, идол, светлина накрая на тунела е нашият Новак. И той не е само наш, а на целия свободен свят. Няма да го поставят на колене. Той ще се пребори, както и ние се преборихме – ние, сърбите, както и целият Балкан".

Сърджан обърна внимание, че не само Джокович е получил специално медицинско разрешение да играе на Откритото първенство на Австралия без документ за ваксинация.

"Някои хора, които не заслужават да им споменавам името, казват „Новак, балканецът, получи специално изключение“. Трябва да се срамуват! Не само Новак получи, а още 26 тенисисти. И те получиха същото и представиха същия документ, както Новак и неговия отбор. На тях не им направиха проблем, а само на Новак. Искаха да го унижат. Можеше да му кажат „Недей да идваш, няма да те пуснем в страната“ и всичко щеше да е наред. Но те искаха да го унижат и да го държат в затвора. Взеха му всички неща, портмонето, оставиха му само мобилния телефон. Няма какво да облече, няма къде да се измие. Той е в затвора. Нашият Новак, нашата гордост. Той е заточен от тези скотове. Трябва да се срамуват! Целият свободен свят, заедно със Сърбия, трябва да въстане. Това не е борба само на Сърбия и Новак, а на 7 милиарда души по света. Борба за свобода на мисленето, словото, изразяването. Нито един закон не е нарушил", категоричен е Сърджан.

Дали Джокович ще бъде екстрадиран обратно към Европа, ще стане ясно в понеделник. Брат му Джодже уточни, че адвокатите на семейството работят усилено. Ако Ноле обаче реши сам да си тръгне, той вероятно ще получи забрана да влиза на територията на Австралия за 3 години. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай