Рафа Надал на победа от № 1 в света

Рафа Надал на победа от № 1 в света | StandartNews.com

Пекин. Устременият към световния връх в тениса Рафаел Надал бе на път да допусне първата си загуба на твърди кортове през годината, изоставайки със сет пасив и 0-3 във втория в мача си срещу Фабио Фонини в четвъртфинала на турнира в Пекин.

Испанският ас обаче, за пореден път доказа, че освен невероятен тенисист, е и изключителен боец на корта и в крайна сметка достигна до впечатляващ обрат - 2-6 6-4 6-1 и място на полуфиналите в Пекин.

Там испанецът ще срещне Томаш Бердих или Джон Изнър, а успее ли да прескочи и това стъпало, достигайки до финала, ще се завърне и под №1 в света.

Днешният двубой не започна никак добре за Рафа, който определено бе далеч от най-доброто, на което е способен, а в същото време Фонини показа изключителен тенис и всичко в играта му вървеше. Топката се взимаше рано и уинърите валяха, постоянни атаки на мрежата, перфектна защита и движение по корта и като цяло невероятно качество на игра във всеки един компонент.

Италианецът надиграваше противника си по всеки показател и набързо си осигури преднина от 3-0 гейма. Рафа спря серията му, задържайки подаването си, но малко по-късно ексцентричният италианец вече сервираше за първия сет при резултат 5-1. Няколко негови грешки позволиха на Надал да върне единия от пробивите, но веднага след това Фонини отново спечели подаването му и макар изненадващо, но и напълно заслужено, поведе със сет аванс. На старта на втората част Фонини продължаваше да играе без грешка, а Надал почти през цялото време бе в защитна позиция, давайки инициативата в ръцете на опонента си. Началото на втория сет бе идетнично с това на първия - три бързи гейма в сметката на Фонини, който дори имаше и нов брейкбол, а ситуацията за Надал изглеждаше безнадеждна. Но точно в тези моменти Рафа е най-опасен и точно тогава си пролича защо е определян не само като един от най-добрите тенисисти в историята, ами и като един от най-големите бойци, които познава тази игра. Постепенно Надал започна да става по-агресивен в разиграванията, грешките бяха заменени с уинъри, а в продължителните размени от корта все по-често именно той излизаше победител.

Накратко - Рафа бавно и методично пречупваше и без това чупливата психика на италианеца. При резултат 1-4 обаче Надал сложи край на пропадането си и взе за норматив следващите 5 гейма, а с това сега и мача. За да оглави отново световната ранглиста му трябва да стигне поне до финала в Пекин. Настоящият лидер Новак Джокович днес победи на четвъртфинала Фернандо Вердаско със 7-5, 2-6, 6-2. Единственият му шанс да остане №1 в света и идната седмица е да спечели турнира в Пекин, а Рафа Надал да загуби на полуфинала, което е малко вероятно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай