Попангелов срещу Жирардели в Боровец

Попангелов срещу Жирардели в Боровец | StandartNews.com

Боровец. Точно 30 години след Световната купа в Боровец легендите в ските Петър Попангелов и Марк Жирардели отново ще карат гигантски слалом в най-стария български зимен курорт, и то по същата писта "Ястребец 2". Трасето вече носи името на Пепи. Двамата големи в ските ще карат веднага след края на първия манш. Рекордните за състезание от ранга на Европейската купа (ЕК) по ски 17 държави са потвърдили, че ще участват с алпийци в гигантския слалом и слалома в Боровец на 15 (събота) и 16 февруари (неделя). За най-стария български зимен курорт домакинството на етап от ЕК е 11-то поред.

 

В гигантския слалом и слалома, съответно на 15 и 16 февруари, ще се спуснат скиори от Австрия, Хърватия, Финландия, Франция, Великобритания, Германия, Гърция, Италия, Япония, Латвия, Холандия, Норвегия, Словения, Швейцария, Швеция, САЩ и България.

 

В българския тим са включени Стефан Присадов, Георги Нушев, Алберт Попов, Йоан Тодоров и Камен Златков. Водещите алпийци на страната ни – Георги Георгиев и Никола Чонгаров, са на Олимпийските игри в Сочи, а след състезанията през уикенда на пистата „Петър Попангелов" (бившата „Ястребец 2") към тях ще се присъедини и най-добрият ни гигантист в момента Стефан Присадов.

 

С най-внушителни отбори в Боровец пристигат европейските суперсили: Швейцария - 15 скиори, сред които Даниел Юле, Рето Шмедигер и Маркус Фьогл; Австрия – 14, с призьора от Световната купа в Банско Марсел Матис, Марк Дигрубер, Волфганг Хьорл; и Франция – 12, сред които е световният вицешампион в гигантския слалом за 2011 г. Сиприен Ришар, Макс Тисо и Виктор Муфа Жанде. Италианците идват с много от настоящите си звезди в техничните дисциплини - Джовани Борсоти, Матиа Касе, Кристиан Девил и Матео Марсалия.

 

Първите маншове и в двете дисциплини ще са от 10.00 ч., а вторите – от 13.00. „Бороспорт" осигурява безплатен достъп до финалната зона, както и безплатен транспорт до там от паркинга пред началната станция на кабинковия лифт.
За дните на състезанията община Самоков е организирала безплатен транспорт за скиори и зрители, от зала „Арена Самоков" на всеки 15 минути в часовете от 8.30 до 9.30, както и между 11 и 12 ч. Общината осигурява и паркинг в зоната на т. нар. „Нисък Боровец", на цена 1 лев за цял ден. Ще има и безплатен транспорт от паркинга до зоната на състезанията.

 

Жирардели е ВИП гост на състезанието, като на същата писта в Боровец преди 30 г. победи легендарния Стенмарк в слалома за Световната купа 1984.

 

Състезанието за Европейската купа ще бъде открито на 14 февруари от министър-председателя Пламен Орешарски заедно с министъра на младежта и спорта Мариана Георгиева и зам.-министъра на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев. А на 16 февруари президентът на Р. България Росен Плевнелиев ще връчи наградите на победителите в слалома и ще закрие официално състезанието.

 

Допълнителна информация може да бъде намерена на официалната страница на кръга за Европейската купа в Боровец.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай