Пеп направи крачка на страхливец

Пеп направи крачка на страхливец | StandartNews.com

Клеменс Шьоман-Финк
"Фокус"

Пеп Гуардиола ще замине през лятото за Манчестър, за да изповядва и там своята футболна философия. Това, което направи звездният испански треньор, е прекалено лесно. Той запазва своята зона на комфорт. Явно се притеснява от предизвикателства. Нещата вече са официални. Той се е разбрал със "Сити". Едва ли имаше топ отбор, който да не го е искал, дори и в "Байерн" нямаха нищо против да остане при тях и да поднови договора си. В крайна сметка "Манчестър Сити" спечели надпреварата. Причината е ясна - неограничените финансови възможности. От 2009 г насам клубът се издържа от един от най-богатите шейхове в Абу Даби. В касата му се очаква и дъжд от милиони от новия договор за телевизионните права на Висшата лига. Така че Манчестър ще бъде перфектната среда за всеки треньор.

Гуардиола ще поеме отбор, който ще му изпълни всяко желание. Предполага се, че собствениците ще бръкнат здраво в дълбоките си джобове през лятото, за да може това да се случи. Сегашната войска е доста остаряла. Повечето "граждани" влизат в графата 30+. Меси? Неймар? Нищо не изглежда невъзможно за англичаните. С издутата кесия на новите си благодетели, Гуардиола влиза директно в сладкарската фабрика на футбола. През този сезон "гражданите" похарчиха над 200 млн. евро за нови, а 74 от тях отидоха само за един човек - Кевин де Бройне. Къде са границите им? Дали ще шейховете ще зарадват взискателния си треньор с Меси или Неймар? Ще има и трудни задачи - да стане господар на Англия или да завоюва Шампионската лига, за да се отплати за селекция.

Истинското предизвикателство обаче е друго. Да започнеш в клуб, който не разполага с милиони нито за селекция, нито за помощник-треньори. И Гуардиола сам да дърпа ремаркето. Мнозина биха искали да видят точно това - как Пеп ще бъде впрегнат на истинска работа. Да се труди всеки ден с играчите и да ги обучи така, че да влязат в света на луксозния футбол. Но Гуардиола обича лесните неща, както и купите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай