Първи мисии на "Рали Твърдица-Елена"

Първи мисии на "Рали Твърдица-Елена"  | StandartNews.com

Единадесетото издание на "Рали Твърдица-Елена 2015" ще бъде открито официално до часове в гр. Твърдица. С началото на надпредварата ще бъде даден старт и на едномарковия шампионат Hyundai Racing Trophy, включен в календара на БФАС за тази година. Пилотите на Hyundai ще участват в едни от най-атрактивните рали и затворен маршрут състезания в България, в отделни серии и със самостоятелна квалификация.

Церемониалното откриване на "Рали Твърдица-Елена 2015" ще се състои днес в 17:00 часа на площад „Свобода" в град Твърдица.
Първият ден от ралито ще предложи поредица от предизвикателства за състезателите на Hyundai Racing Trophy: Симеон Симеонов с навигатор Добрин Борисов, Григор Григоров с навигатор Янаки Янакиев и Дочо Цвятков с навигатор Линда Багерова. Очаква се пилотите да преминат през два планински етапа, като ще отбележат и две преминавания на скоростен етап/отсечка "Детелината-Твърдица". В 20:00 часа се проведе специален етап, изключително атрактивен за публиката - пилотиране във вечерните часове "на фарове".

Ключов момент преди старта на състезанието бе специално организиран тест от екипа на Hyundai Racing Trophy, по време на който треньорът на състезателите на Hyundai Racing Trophy - Николай Николов, наблюдава тяхното пилотиране. Той постави конкретни мисии пред всеки от тях за предстоящата надпревара. Тестът и инструкциите са част от предварително планираната програма в рамките на шампионата - Hyundai Personal Upgrade Program. Тя цели да стимулира развитието на персоналните качества на пилотите, поставени в състезателна среда и да им осигури практически опит в рали и затворен маршрут. Мисиите са съобразени с техните индивидуални умения, както и със спецификата на трасето и тактиките на пилотиране на всеки от състезателите на Hyundai Racing Trophy.

За най-младия в едномарковия шампионат – 16-годишният Симеон Симеонов, треньорът Николай Николов препоръча да се концентрира върху работата с навигатора и основно – върху правилното изработване на стенограмата, направена по време на тренировката. Също така, като специализиран предимно в картинг надпреварите, от ключово значение за Симеон е бързата адаптация към маниера на управление на състезателния автомобил. „Заради коренно различния начин на управление на картинг машините, Симеон ще трябва да се приспособи с тегловия индекс на автомобил като Hyundai i20 Coupe R1 и да се съобрази с границите на сцеплението с пътната настилка. За разлика от рали спорта, при картинг състезанията покритието на трасето е едно и също на всички завои, заради което и сцеплението не се променя", споделя Николай Николов и допълва: „Не на последно място, би било добре младият състезател да се концентрира и върху започването и завършването на траекторията и маниера на спирането на този тип трасета".

Препоръката на треньора Николай Николов към Григор Григоров е да се фокусира още по-активно върху работата в колата и ефективната комуникация с навигатора – Янаки Янакиев. Именно навигаторът определя стила, мотивацията и климата в автомобила по време на тези специфични отсечки в рали състезанието. „Григор Григоров е опитен пилот с изградени умения и много добре технически подготвен. Той е участвал предимно в планински шампионати, по време на които състезателят не работи с навигатор, и това е причината да поставя тази задача пред него. Важно е също да поддържа високо скоростно темпо вътре в етапите".

Николай Николов оценява високо и уменията на Дочо Цвятков, заради богатия му опит в различни шампионати в България – рали крос, рали шампионати, тайм атак и др. Заради участието си основно в по-кратки като времетраене и цикъл на натоварване състезания, треньорът препоръчва пилотът да развива уменията си за концентрация и издръжливост при по-дълги маршрути, какъвто е този на "Рали Твърдица-Елена 2015".

След поставените мисии, треньорът Николай Николов ще има задача да оцени представянето на пилотите в предстоящото днес и утре състезание Hyundai Racing Trophy. Оценка за собственото си представяне ще дадат и самите състезатели, според постигнатите от тях резултати. На сайта на Hyundai Racing Trophy и Facebook страницата на Hyundai феновете могат да следят резултатите и снимки от шампионата, като след финала ще имат възможността да дадат своите оценки в рамките на 5 дни в специално провеждана Facebook инициатива. Програмата за персонално развитие е представена като риалити формат и се комуникирана публично чрез специална секция в сайта на Hyundai.

За утре състезателната програма предвижда преминаване по веднъж в двете посоки "Твърдица-Елена" - 30 км, както и атракцията – скоростен етап "Елена", която ще се проведе по алеите в едноименния град.

Финалът на 11-то издание на „Рали Твърдица-Елена 2015" ще се състои утре, 28 юни в 15:30 часа, отново на пл. „Свобода".

Hyundai i20 Coupe R1 е със стандартен бензинов 4-цилиндров 1.4 DOHC 16V двигател със 100 к.с. По правила на БФАС, автомобилите разполагат със стандартна 6-степенна синхронизирана механична трансмисия с кратък превод. Aвтомобилите са с по-широка следа на купето, която осигурява повече стабилност на пътя. Безопасността е основен приоритет и Hyundai i20 Coupe R1 определя нов стандарт в този клас. Рол кейдж e специално инженерно разработена метална конструкция, която инсталирана в автомобил и се грижи за обезопасяването на шофьора при преобръщане на превозното средство. За състезателните автомобила Hyundai i20 Coupe R1 водещата английска компания Custom Cages специално разработи и контролира монтирането на рол кейдж инсталации. С оглед обезопасяването на състезателните автомобили и хомологирането им по изискванията на FIA, представителите на английската копания Custom Cages посетиха сервизния център на Hyundai Racing Trophy. Според техните изисквания сервизните експерти на Hyundai Racing Trophy подготвиха проби на специално подготвени детайли, които се заваряват в България и ги изпратиха за одобрение в Англия. Там се осъществиха тестове и се одобри монтажа на цялата предпазна клетка със собствено досие и номер.

Автомобилите са хомологирани за национални състезания на БФАС и допълват група RC5/R1BG.
Първият автомобил Hyundai i20 Coupe R1 е изцяло проектиран в сервизния център на Hyundai в Стара Загора. Това е базата, в която спортните коли ще бъдат изцяло обслужвани и сервизирани от Hyundai специалисти и ще се съхраняват преди и след всяко състезание на Hyundai Racing Trophy.

Hyundai Racing Trophy 2015 е специално разработен иновативен проект по образец на Световния рали шампионат WRC. Новата спортна платформа социално се ангажира с професионалното обучение на пилотите. Стратегията на този проект е да направи автомобилния спорт в България по-достъпен до младите и да предостави възможност да се докоснат до магията на рали и писта състезания по възможно най-професионалния начин по подобие на световната състезателна сцена.
Hyundai Racing Trophy поставя здрави основи и технологични подобрения на спортния автомобил и осигурява развиване на състезателните качества и умение на пилота с възможност на развитие минимум 5 години. За обучението на младите пилоти ще се грижи треньор, сертифициран от Министерство на младежта и спорта, одобрен от БФАС.

Шампионатът осигурява на пилотите награден фонд за всяко състезание - 2000 лв. за първо място, 1000 лв. за втора позиция и 500 лв. за трето място. В края на сезона ще има и голяма награда за победителя в генералното класиране.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай