Пак дадоха втори бронзов медал в Доха

Странните решения на съдиите разбуниха атлетическата общност

Пак дадоха втори бронзов медал в Доха | StandartNews.com

По странни критерии ИААФ раздаде два допълнителни бронзови медала на световното първенство в Доха. Това сериозно разбуни атлетическия свят, защото резултатите на третите не бяха еднакви. Става въпрос за дисциплините при мъжете хвърляне на чук и 110 м с препятствия. Паскал Мартино-Лагарт (Фр) и Орландо Ортега (Исп) са бронзови медалисти на 100 м с пр., въпреки че французинът завърши за 13.18 сек във финала, а испанецът, който е роден в Куба, - за 13.30 сек и трябваше да е пети. Бенце Халаш (Унг) и Войчеч Новицки (Пол) са трети на чук с 78.18 м и 77.69 м.

Всичко тръгна от подадена контестация след финала на чук от полския тим, според който Халаш е настъпил ринга, т.е. е направил фаул, още в първия си опит – 78.18 м. Реферите обаче са зачели опита му и така европейският шампион Новицки е бил в позиция да догонва резултат. В следващите 5 опита Халаш направи фаулове. След разглеждане на видео повторение на опита заради контестацията стана ясно, че претенциите на полския тим са основателни. Жури д‘Апел обаче не дисквалифицира Халаш, а взе решение да присъди бронзов медал и на Новицки. В тази дисциплина историческа четвърта титла спечели Павел Файдек (Пол) – 80.50 м, а втори стана Куентин Биго (Фр) – 78.19 м. Мотивът на журито е, че Халаш е бил доволен от силния си първи опит и това го е демотивирало до края на състезанието да прати чука по-далеч. В същото време обаче Новицки взима бронз защото реферите приеха, че той пък е бил демотивиран от силния опит на унгареца и заради това не е успял да хвърли чука по-далеч.

Ден по-късно от така развилата се ситуация с двойка на бронзова позиция се възползва и испанският тим. Във финала на 110 м с пр. олимпийският и защитаващ титлата си в Доха Омар Маклауд (Ям) закачи осмо препятствие и наруши ритъма си. Той залитна и бутна движещият се в негово дясно Орландо Ортега (Исп), който в този момент бе на трета позиция. Маклауд завърши последен след сериозно бутане и на деветия хърдел, а Ортега пети с 13.30 сек след Грант Холоуей (САЩ) – 13.10 сек, Сергей Шубенков – 13.15 сек, Паскал Мартино-Лагарт (Фр) – 13.18 сек и Уенджуин Ксие - 13,29 сек.    

Испанците поискаха да се даде възможност на Ортега да бяга отново сам или да се повтори целия финал, или да се даде бронзов медал на испанеца. Първоначално Жури д‘Апел се съгласи, че сблъсъкът е попречил на Ортега, но това не е единичен случай в препятствения спринт и отказа контестацията. Испанският тим подаде втора контестация, след която беше взето решение да се даде бронз и на Ортега.  Впоследствие от китайската делегация също подадоха котнестация с която искаха Ксие да му бъде признато четвъртото място. Заради втория бронз Ксие бе пратен на пета позиция въпреки, че резултата му бе по-добър с 1 стотна от този на Ортега. Китайците искаха Ксие да е четвърти и така да вземе паричния бонус за това място, както и повече точки за класирането си напред. Вкрайна сметка от Жури д'Апел обявиха, че контестацията е отхвърлена и Ксие остава пети. Не е ясно обаче до неделя, когато световното завършва още колко подобни ситуации ще видим в Доха.

фото Getty images

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай