Отлагат решението за концесията на стадиона в Разград

Отлагат решението за концесията на стадиона в Разград | StandartNews.com

Общинският съвет бламира кмета след петчасови дебати

След петчасови дебати в препълнената с граждани и футболни фенове заседателна зала на общинския съвет в Разград, местният парламент отложи решението за концесията на стадион "Лудогорец Арена" в лудогорския град.

Градусът на напрежението бе вдигнат отрано в понеделник, когато близо 1000 почитатели на футболния клуб „Лудогорец" обсадиха кметството, за да поискат от своите избраници решение, което да позволи на отбора на зелените да остане в Разград. Час преди началото на сесията феновете скандираха "Оставка" като предупреждение към градоначалника доктор Валентин Василев, чието предложение за концесионен договор обтегна отношенията между местната управа и кандидат инвеститора.

Договорът е пълен с неясноти, противоречия и спорни текстове, стана ясно по време на обсъждането. Представителите на Реформаторския блок, на БСП и на местното сдружение "Кауза Разград" разкритикуваха кметския екип, който отхвърляйки разработката на лицензирана фирма, подготвила договора за концесия, възложи на общински чиновници да променят клаузи в него. Така се появиха нелогични според мнозинството съветници искания.

Те предвиждат фирмата, която ще изгражда новия стадион, да бъде собственост на футболен клуб, но и да има опит в строителството, обновеното игрище да може да се ползва от училища и детски градини, а в следващите 35 години клубът да плаща плаваща концесионна такса в размер на 0,5% от приходите си от билети, реклама, наеми и търговска дейност. Към критиците на кмета, избран с гласовете на ГЕРБ, се присъедини и лидерът на общинската организация на управляващата партия в Разград Милена Орешкова.

След ожесточени спорове, в които по извънреден способ изказвания направиха и и представители на клубната управа на ПФК "Лудогорец", бе решено обсъждането на концесионния договор да се отложи за март. 20 от всичките 29 присъстващи съветници гласуваха "За", осем се въздържаха, а един бе против. Председателят на местния парламент Надежда Радославова обаче не се съгласи вотът на колегите й да бъде обявен поименно, въпреки че залата бурно настоя за това.

"Това е едно разумно решение, което ще ни позволи да търсим допирни точки и съгласие. Обсъжданият днес документ не уреждаше отношения, а създаваше конфликти. Ние искаме да бъдат по-добре защитени интересите както на инвеститора, така и на местната общност. Намерението ни е да построим най-модерният стадион в България, над средното за Европа ниво, на който публиката да се чувства комфортно", обясни след края на дебатите изпълнителният директор на "Лудогорец" Ангел Петричев.

Кметът на Разград доктор Валентин Василев не скри опасенията си, че отлагането крие рискове за бъдещата концесия. Промените предполагат нова съгласувателна процедура в министерствата и не знам какво ще правим, ако тя не премине успешно, коментира той.

Повече от 100 фенове на зелените стояха повече от 5 часа пред кметството в очакване на решението. Когато разбраха, че опасност отборът на Кирил Домусчиев да напусне Разград за момента не съществува, те си тръгнаха, награждавайки с ръкопляскания шефовете на "Лудогорец".

Хепънингът пред общинския билдинг бе разнообразен с декор. Множеството хвърляше наоколо жълти стотинки, като знак на протест, че общинарите извиват ръцете на "Лудогорец" за дребни стотинки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай