Оркестър и венец за самбистите

Оркестър и венец за самбистите | StandartNews.com

 

Оркестър "Амигос" посрещна с фанфари и символичен олимпийски венец българските самбисти на летище София вчера вечерта. Бойците ни се върнаха от световното първенство в Мароко, на което се представиха повече от впечатляващо. Многобройни фенове и приятели дойдоха, за да прегърнат момчетата. Националният отбор по бойно и спортно самбо се завърна с триумфална победа от "страната на залязващото слънце", където от 13 до 15 ноември се проведе 27-ото световно първенство. Националите показаха на света, че са ненадминати по боен дух, ентусиазъм, професионализъм и издържливост. И въпреки тежките, груби и недопустими нарушения на правилата от страна на противниците им не се наруши бойният дух и волята за победа на нашите. Това амбицира националите ни още повече да докажат, че са най-уникалните и съвършенни бойци в света. Безспорно свидетелство за това бяха българските знамена, които се вяха в Кралство Мароко. Гордост за страната ни са Марко Косев в категория 57 кг, който стана 5-кратен световен шампион по бойно самбо. Така той е единствен с това постижение, след като надмина руската легенда Фьодор Емеляненко. Веселин Иванов (кат. до 62 кг) също се завръща със златен медал. Дебютът на младия Марин Димитров в категорията до 90 кг се увенча с невероятен успех. Той стана втори. Място като за сред мъжете зае Мария Оряшкова, която извърши истински героичен подвиг в категорията 80 кг спортно самбо. Тя е 3 пъти световна и 5 пъти европейска шампионка. Но това нейно участие ще бъде запомнено от спортната история. Мария скъса предна кръстна връзка на коляното.

Въпреки сериозната и болезнена травма българката обра овациите, като стана втора и завоюва достойно сребърен медал. Треньор на упоритата спортистка е Васил Соколов, който никога не се е съмнявал в нейния силен боен дух, издръжливост и непоколебимост да продължи напред. "Изключително съм доволен от моите възпитаници, тъй като подготовката, която направихме, беше много кратка и недостатъчна за едно световно първенство. Другите държави разполагат с много по-сериозен бюджет. Определено бях притеснен, но вярвах в националите, които за пореден път доказаха, че сме страхотен отбор и истиннски патриоти. Дадохме всичко от себе си за постигане на победата. Въпреки невероятно лошата организация в Мароко и тежките спартански условия, на които бяха подложени спортистите, въпреки изключително тежката травма на Тихомир Благовестов, не успяха да ни демобилизират. Напротив, това още повече надъха отбора към победата.

Тишо беше един от най-подготвените ни състезатели. Бяхме сигурни на 100%, че той ще е новият световен шампион, който буквално помиташе противниците. Но с несправедливия и нерегламентиран удар, който му беше нанесен в главата, се случи така, че това още повече допринесе за повдигане на бойния дух на българските самбисти. Достойно доказахме пред света своето място на победители и герои. Няма българин, победен в битка. Това е нашето мото!", коментира специално за "Стандарт" главният треньор на националите д-р Стоян Саладинов. "Нас не ни е страх от противника! Винаги ще отстояваме победа за България дори това да ни коства контузии и болка!", допълни треньорът на самбистите Евгений Василев. "Преди да тръгнем за Мароко, пред "Св. Неделя" един случаен уличен музикант ме спря и ме позна, като ме поздрави с думите: "Свиря за треньора на най-силните бойци в света". С тази благословия тръгнахме за Кралство Мароко, където доказахме за пореден път пред света кои сме. Връщаме се с двама световни шампиони, един от нашите дебютанти стана втори и завоювахме две трети места. Много съм доволен и щастлив, че имаме такъв отбор, който е гордост за България!", добави от Казабланка Саладинов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай