Олимпийски шампиони подкрепят София за спортна столица

Олимпийски шампиони подкрепят София за спортна столица | StandartNews.com

София. Олимпийски и световни шампиони и медалисти ще подкрепят кандидатурата на София за спортна столица на Европа за 2017-а. Новината обяви днес на специална пресконференция генералния секретал на БОК Белчо Горанов. Известните български спортисти ще се включат в презентацията на столицата ни по време на визитата на оценителната комисия от 11 члена на ACES Europe в периода 9-12 октомври. Инициативният комитет за Кандидатурата на София за Европейска столица на спорта 2017 запозна медиите медиите с детайли от свършеното до момента и предстоящата програма за международното оценяване. На срещата с медиите присъстваха служебния спортен министър Евгения Раданова, нейният заместник Йордан Йовчев, генсекът на БОК Белчо Горанов, Николай Стойнев, зам.председател на СОС, Румен Стоилов, общински съветник, и председател на федерацията по самбо и Анатоли Илиев, общински съветник и председател на инициативния комитет за кандидатурата на София за Европейска столица на спорта за 2017-а година.

"София има всички необходими качества да стане спортна столица на Европа, каза Николай Стойнев. - Много по-важно е да покажем на всички колко е важно да се спортува. В София държим на спорта и искаме спортът да бъде приоритет. В такива състезания е много важно да не се страхуваш от конкуренция и от самото състезание. Най-важното е самото участие, защото то ни помага да направим равносметка какво сме направили до този момент, къде се намираме и накъде трябва да се развиваме". Той бе категоричен, че губещи от такова състезание няма.

"София в момента участва в шампионската лига – във финала с Марсилия за избор на столица на спорта. Ще се стремим да покажем най-доброто от себе си, да работим така, че да заслужим тази титла, но в крайна сметка когато журито пристигне и се запознае с това, което сме направили и предстои да правим, ще каже тежката си дума", завърши Николай Стойнев.

"Министерството на младежта и спорта подкрепя изцяло кандидатурата на София, заяви служебния спортен министър Евгения Раданова. - Различните спортни програми на ММС дават възможност на много деца да спортуват".

"БОК не само подкрепя кандидатурата на София, а е и част от инициативния комитет, заяви Белчо Горанов. - Надявам се с подкрепата на всички и ММС да стигнем да така желаната победа. Ангажирали сме много известни български спортисти, които да се включат и да помагат за победата на София".

Председателят на инициативния комитет Анатоли Илиев заяви, че отдавна не е виждал толкова много хора да се включат в подкрепата на една кауза. "Без подкрепата на ММС и БОК тази кампания просто нямаше как да се реализира, заяви още Илиев. Той разкри още, че решението за това кой град да е европейска столица на спорта за 2017-а ще бъде обявено още на 12 октомври в София. Лица на кандидатурата на София ще са алпинистът Боян Петров и олимпийската шампионка от Сидни 2000 Тереза Маринов.

Титлата Европейска столица на спорта се присъжда от 2000 г, като някои от досегашните носители на престижното звание са Мадрид, Копенхаген, Варшава и др.

Инициативният комитет за Кандидатурата на София за Европейска столица на спорта 2017, начело с Елен Герджиков подготви отговорите на специален въпросник, в който част от въпросите са свързани с провежданите домакинства на големи спортни събития, където София като столица е със значителна преднина пред Марсилия. София може да победи Марсилия и чрез природните дадености на града като Природен парк „Витоша" и многото зелени площи. Панчарево и велоалеите също са сред основните козове на българската кандидатура. До края на 2017 г. в столицата ни са планирани още 66 км. велоалеи, а в момента в София има завършени 34 км. Парковете, в които са направени новите фитнес-съоръжения са 17 на брой, с тенденция до края на 2014 г. да станат 36. В подкрепа на кандидатурата на столицата ни са проведени повече от 76 спортни събития.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай