Официално: Отнеха европейската титла на Митко Ценов

Официално: Отнеха европейската титла на Митко Ценов | StandartNews.com

Тампере. Отнеха титлата на Митко Ценов на 3000 м стипълчейз на първенството на Стария континент за младежи и девойки до 23 г. в Тампере (Фин). Нашият състезател беше европейски шампион 15 минути. Радостта на България беше помрачена след декласирането му след финалното бягане.

Ценов финишира първи, но след пристъпване извън пистата след преодоляването му на първо препятствие при влизането в последната обиколка промени класирането. Българинът беше декласиран, а за шампион обявен Абделазиз Мерзуги (Исп) с 8:34.64 мин. Останалите медали дадоха на Джузепе Гератана (Ит) – 8:35.55 мин, и Танго Пепио (Фр) – 8:38.07 мин, информира още bgathletic.com.

От българския щаб подадоха незабавно контестация, която беше разгледана от Жури Д'апел. Добромир Карамаринов е шеф на висшия съдийски орган в Тампере, но заради личното му отношение в случая по правило беше заменен от негов колега. След близо 2-часово разглеждане на провинението на Ценов контестацията на България не беше уважена и официално потвърдена титлата за Абделазиз Мерзуги.

Ценов е декласиран по правило 163.3 (b), което гласи:

„При всички бягания (или част от бягания), които се провеждат в обща пътека, когато състезателят бяга по завой, по външната половина на пистата в съответствие с Правило 162.10, или по отклонението на пистата за водното препятствие на стипълчейз, той не трябва да стъпва или бяга по или навътре от прага, или линията, обозначаващи съответната граница (вътрешната страна на пистата, външната половина на пистата или отклонението на пистата за водното препятствие на стипълчейз)."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай