Събота,

Обръчът се затяга. Ще участват ли Русия и Беларус на олимпиадата?

От: Иван Ангелов -
1158
Обръчът се затяга. Ще участват ли Русия и Беларус на олимпиадата?
A
A
A

Франция е сред 34-те държави, които призоваха Международния олимпийски комитет (МОК) да забрани участието на спортисти от Русия и Беларус на Олимпиадата в Париж през 2024 г., предаде ДПА.

САЩ, Великобритания и Австралия също са сред обявилите се срещу участието на руските и беларуските спортисти.

В съвместно изявление вчера тези страни се аргументираха с това, че "умишлената непровокирана и неоправдана война на Русия (срещу Украйна) е улеснена от беларуското правителство".

Руският министър на спорта Олег Матицин каза по-рано този месец, че е "абсолютно неприемливо" чужди правителства да се опитват да повлияят на МОК.

Самият МОК потвърди миналия месец, че възнамерява да подкрепи санкциите срещу руските и беларуски официални представители преди предстоящата Олимпиада във френската столица, но добави, че ще разгледа възможността спортистите от двете държави да се състезават под неутрален флаг.

В днешното си изявление 34-те държави, противопоставящи се на участието на Русия и Беларус в игрите, приветстват  "придържането на МОК към съществуващите санкции", но посочват, че предложението за участие под неутрален флаг повдига "много въпроси и опасения".


Всички новини от категория Спорт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com