Новият кандидат за обувките на Съра

Новият кандидат за обувките на Съра | StandartNews.com

След пенсионирането на сър Алекс Фъргюсън на Острова се отвори Сатурнова дупка, която трудно може да бъде запълнена.

Очакванията, че Жозе Моуриньо ще поеме от него щафетата на титлите не се оправдаха. Португалецът днес е безработен. Арсен Венгер е обичайната си роля на симпатичния губещ, Клоп тепърва ще се развихря, Ван Гаал се превърна в бреме за "Ман Юн", а Пелегрини си остана енигма. Така че обувките на Фърги все още са свободни и чакат някой да влезе в тях.

Безспорно като фаворит за тази роля се оформя испанският спец Хосеп Гуардиола. Това лято бившият халф на "Барселона" ще поеме едва третия отбор в своята кариера, а тя до момента е повече от бляскава. Пеп е печелил всичко. Той смени Франк Рийкард начело на каталунците през 2008 година. За 4 сезона Гуардиола има три титли на Испания, двата пъти взима купата на Краля, три пъти - Суперкупата на Испания. Освен това печели два пъти Шампионската лига, Суперкупата на Европа и Световната клубно първенство. За капак и в двете битки за господството на Стария континент той шамароса не кой да е, а самият сър Алекс. Така Гуардиола влезе през парадния вход в залата на треньорската слава. Тимът на симпатягата пък бе обявен до скоро за най-великия в историята на "Барса". Приказката обаче свърши ненадейно през 2012 г. Плешивият спец и каталунците се разделиха. Той излезе в почивка, която се превърна в ходене по мъките. Всеки ден Гуардиола бе пращан тук или там. Особено на Острова. "Челси", "Ман Сити", "Ман Юн" следваха в този или друг ред. В крайна сметка той реши да продължи кариерата си в Германия и наследи супер машината, изградена от Юп Хайнкес, който завоюва требъл преди да се "пенсионира". Тогава всъщност си пролича устойчивостта на Пеп, както и нещо - друго. Той вече не бе просто симпатягата, а стратег, от който се очакваше да прати "Байерн" едва ли не в 22 век! Напрежение, критики и скандали белязаха първия му сезон в Мюнхен. Той успя да направи дубъл в Германия, но не и да вдигне за трети път трофея в Шампионската лига. Миналата година Гуардиола пък спечели "само" титлата. Но той отново е в светлината на прожекторите. И явно Германия е тясна за него. Сега пред Пеп стои най-голямото изпитание - Острова. Испанецът се разбра да поеме "Ман Сити" това лято. Пред него обаче стои нещо, с което не се е сблъсквал. Сега Гуардиола ще трябва отново да сглоби нов отбор, но едновременно с това да използва и сегашните звезди. Вече всички погледи са към него. Всяка негова крачка се следи и анализира внимателно. Дори момента, в който той скъса панталона си по време на двубоя от Шампионската лига миналия сезон срещу "Порто". Тогава Пеп получи повече отразяване от самия мач, който свърши... 6:1. С назряването на кариерата на Гуардиола, той получава все по-често договори за дрехи. Все пак стилът му - черно и сиво си остава. Най-често той носи "Адидас", "Dior Homme" и "Dsquared2".

Женен, с три деца - Мария, Мариус и Валентина, който ще се насладят на живота в Лондон, защото този в Манчестър едва ли ще ги впечатли. Ще видим обаче дали Пеп ще бъде усмихнат на Острова. Предвид светлината на прожектора, а и комерсиалността му. А тя става все по-голяма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай