Нико Розберг спечели Гран При на Германия

Нико Розберг спечели Гран При на Германия | StandartNews.com

Пилотът на Мерцедес Нико Розберг спечели без особени проблеми домашното си състезание на пистата Хокенхайм. Така той увеличи преднината си в генералното класиране пред преследвача и съотборник Люис Хамилтън, който остана трети.

Между двата Мерцедеса се вклини Валтери Ботас с Уилямс, за когото това е трети пореден подиум. Четвърти остана друг любимец на домакините - Себастиан Фетел с Ред бул.

Хамилтън потегли от 20-то място на стартовата решетка, направи страхотно състезание, изпревари 17 от своите съперници и се качи на последното място на подиума.

Ботас потегли от второ място на решетката, имаше относително самотно състезание и завърши на второ място. Финландецът бе поставен под натиск едва в последните 5 обиколки, когато бе настигнат от Хамилтън. Британецът обаче така и не успя да съкрати разликата до по-малко от 7 десети и двамата завършиха в този ред.

Четвърти завърши Себастиан Фетел след последователни битки с Фернандо Алонсо и съотборника си Даниел Рикардо, които завършиха съответно на пета и шеста позиция.

Нико Хулкенберг завърши седми, следван от съотборниците в макларън Дженсън Бътън и Кевин Магнусен, а последен в Топ 10 се нареди Серхио Перес.

Кими Райконен за Ферари завърши 11-ти, следван от Пастор Малдонадо, Жан Ерик Верн, Естебан Гутиерез и Жул Бианки на позициите до 15-та. Последните завършили в надпреварата бяха Камуи Кобаяши, Макс Чилтън и Маркус Ериксон.

В началото на надпреварата Нико Розберг успя да задържи първата си позиция в първи завой, а зад него Кевин Магнусен удари Фелипе Маса, като в резултат на това последният напусна състезанието. Неговият съотборник Люис Хамилтън потегли от задната част на решетката, но до 14-та обиколка, когато започнаха първите влизания в бокса, британецът успя да стигне до шестото място.

Фернандо Алонсо и Себастиян Фетел имаха много интересна битка помежду си, като испанецът успя да изпревари своя съперник при вторите спирания в бокса. Звездата на Ферари влезе с 2 обиколки по-рано в бокса и това му позволи да има аванс от 2 сек., след като Фетел премина за смяна. Двамата поддържаха страхотно темпо и само за няколко обиколки успяха да изпреварят Нико Хулкенберг в борбата за четвъртото място и то при положение, че Нико все още не бе влизал за второто си спиране в бокса.

Алонсо и Фетел се изкачиха до съответно трето и четвърто място, след като Хамилтън влезе за второто си спиране в бокса в 43-та обиколка. Разликата между Хамилтън и Фетел бе осем секунди.

В следващите минути Люис правеше обиколки с 2 секунди по-добри от тези на своите съперници. Фетел влезе в бокса в 46-та обиколка и така Хамилтън стигна до четвъртото място.

Хамилтън опита последна атака на второто място срещу Валтери Ботас. Британецът настигна своя съперник пет обиколки преди края, като разликата между двамата падна под 1 сек. Това обаче не достигна на звездата на Мерцедес да премине предпилота на Уилямс. Ботас контролираше събитията отлично и запази своето второ място.

От състезанието отпаднаха Адриан Сутил в 50-та обиколка след завъртане на последния завой, Дани Квят в 46-та обиколка, след като двигателят му се запали, Ромен Грожан в 26-та обиколка и Фелипе Маса на първи завой в първата обиколка.

Британецът продължи успешно своя марш, като успя да изпревари и Алонсо няколко обиколки по-късно, но в 52-та обиколка влезе за трето спиране в бокса. Хамилтън излезе на 8 сек. зад Алонсо и на 5 пред Фетел, но продължи да прави обиколки с 2-3 сек. по-добри от тези на испанеца. 

След състезанието на "Хокенхайм" Розберг води във временното класиране със 190 т., Хамилтън е втори със 176, следван от Рикардо със 106, Алонсо - 97, Ботас - 91 и Фетел - 82.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай