Невинната обвиняема

Невинната обвиняема | StandartNews.com

Габриела Петрова стартира с бойни спортове, бързината я тласка към пистата

Бойните изкуства или леката атлетика - това е била дилемата на Габриела Петрова като малка. Бързината, с която природата е надарена Спортист номер едно на България за 2015 година, накланя везните към атлетиката.

23-годишната Габриела е в спорта от 6-и клас, когато личните й качества са забелязани при подбор на училищни състезания. След кратко раздвояване къса с бойните спортове и по-късно се мести от Харманли в Пловдив. Вече ще станат 10 години, откакто са заедно с Атанас Атанасов - личния й треньор, който миналата година я изведе до първите два медала - златото от Балканиадата и среброто от европейското в зала.

"Като ме питат как протича животът ми, се чудя какво да отговоря, обяснява чаровната лекоатлетка. - Налага ми се да обяснявам, че живея еднообразно и че ежедневието ми протича без изненади - сутринта като стана, вече знам какво ще правя до вечерта, когато трябва да си легна."

Приятел си нямам, живея скучно

Единствената глезотия, която си е позволила досега, е татуировка на крака - защото с него скача, и защото с татуса изразява своята целеустременост в спорта. Работната й седмица е шестдневна, единственият почивен ден е неделята, в който комбинира приятелите с почивката. Толкова за удоволствията от живота!

За сметка на това само за година тя стана голямата ни надежда в тройния скок и засенчи доскорошния фаворит Андриана Бънова. През 2015-а Габриела направи пробив до сребърния медал на европейското в зала в Прага. Но по-престижно се оказа четвъртото място на световното на открито на в Пекин. Там тя отскочи на 15,66 м и 11 сантиметра я разделиха от бронза на олимпийската шампионка Олга Рипакова от Казахстан. Остана й удовлетворението от личния рекорд. През лятото дебютира и в Диамантената лига в Осло - също с второ място. Към тези постижения се прибавя златото от европейското за младежи и девойки от 2013 г. в Тампере. Поглед зад кулисите показва, че

успехите се коват в страховита зала

плачеща за ремонт, и без реални условия за зимна подготовка. "Лишенията ме мотивират да покажа, че въпреки всичко българите имаме качества да сме равностойни на водещите сили в леката атлетика", обяснява тя.

От кого се е учила и вдъхновявала? Чужди светила няма, само българки: "В началото бягах спринтови дисциплини - 100, 200 метра и съм се вдъхновявала от Ивет Лалова. А по-късно от Тереза Маринова и Ива Пранджева - те са ми кумирите." Кое й е най-трудно? "Психологическата настройка е по-тежка, защото трябва да си постоянен през зимните месеци, докато дойдат състезанията, допълва тя. - Иначе на турнирите съм по-притеснена в квалификациите. Стигна ли до финал, се чувствам освободена."

Признанието за Спортист на 2015 година й донесе чек за 50 000 лева. Впрочем Габриела е един от редките случаи, в които избраникът за номер едно през годината не е печелил титла от голям международен турнир. За сметка на това тя попада в малката, но отбрана компания на бореца Боян Радев (1967), футболистите Георги Аспарухов (1965) и Христо Стоичков (1994), и лекоатлетите Димитър Хлебаров (1961) и Тотка Петрова (1977). Победата й се дължеше на обещаващата нова светла страница в историята на леката ни атлетика, която тя започна да пише. Самата тя призна, че

въобще не си го е и помисляла, че е №1

подобно на всички останали: "Безкрайно съм изненадана! Всеки от десетимата подгласници тук заслужава моята награда."
2016 година започна с още едно злато и изглеждаше обещаваща. На лекоатлетическата Балканиада в зала в Истанбул през февруари тя отново стана "златна", с аванс от почти 80 сантиметра пред словенката Сара Бабшек. След което последва отсъствието от световното в зала в Портланд, а после беше уличена в употреба на мелдоний. 12-годишен труд е на път да бъде зачеркнат с тежко 4-годишно наказание. Засега тя и щабът й пледират, че са невинни, защото го е взимала, когато още е бил разрешен. Зад нея застанаха Българският олимпийски комитет, федерацията по лека атлетика и дори основния й съперник за приза Спортист на годината - кануистката Станилия Стаменова. И всички се надяват на окончателно оневиняване - заради бъдещето на леката ни атлетика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай