Най-бързият скиор в света идва в Банско

Най-бързият скиор в света идва в Банско | StandartNews.com

Банско. Австриецът Петер Хабелер, партнирал на прочутия Райнхолд Меснер при първото изкачване на Еверест без кислороден апарат, пристига в Банско. От 20 до 24 ноември в най-добрия ски курорт на Балканите ще се проведе XIII международен фестивал на планинарския филм. 110 ленти от 22 страни на шест континента, показващи най-доброто от световното екстремно кино, ще видят жителите и гостите на града. В журито са продуцентът Александър Донев, журналистът Камен Алипиев, операторът Иван Обрейков, полският режисьор Дариуш Залуски и италианецът Виничио Стефанело.

Зрителите ще се запознаят и с върховите постижения на българските алпинисти, пещерняци, пътешественици и търсачи на приключения през последната година. Христо Пимпирев и Негово превъзходителство Лхамсурен Дугержав, посланик на Монголия в София, ще разкажат за съвместното си пътуване до Южния полюс и участието си в атлантическата експедиция на остров Ливингстън.

С особен интерес се очаква лекцията на най-бързия човек на земята италианеца Симоне Оригоне, който е достигнал със ските си скорост 251,4 километра в час. Сред гостите ще бъде и най-екстремната сноубордиска в света Жералдин Фаснахт от Швейцария, авторка и героиня на дванадесет филма.

В памет на Владимир Висоцки и по повод 75-ата годишнина от рождението му ще бъде показан един от двата му алпинистки филма "Вертикал", в който звучат няколко любими негови песни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай