Националните спортни бази са готови за олимпийците

ВСК Белмекен с редица важни подобрения на материалната база

Националните спортни бази са готови за олимпийците | StandartNews.com

Националните спортни бази „Белмекен“, „Спорт Палас“, „Раковски“ и гребните центрове в Кърджали и Пчелина са готови да посрещнат от 13 май олимпийците на България и техните треньори. Спортисти, които ще покриват квоти за игрите в Токио 2021, получиха одобрение от спортния министър Красен Кралев да се подготвят в обектите, управлявани от Национална спортна база при стриктни противоепидемични мерки.

Задължително всички атлети и техните треньори при пристигането си ще трябва да покажат отрицателни резултати от тестове за коронавирус и всекидневно ще им бъде измервана температурата. Същите мерки са валидни и за служителите във всички бази. На част от работещите там вече са направени PCR тестове. 

По време на извънредното положение, обявено от Народното събрание заради борбата с разпространението на COVID-19, екипът на високопланинската спортна база „Белмекен“ (на снимката) успя да извърши редица подобрения на хотелската част. Подменени са всички външни врати на стаите в хотел №1, вратите на баните вече са алуминиеви, а аксесоарите – нови. Нови са и всички матраци. В момента се извършват довършителни освежавания на външните спортни обекти. Съоръженията за спорт в базата са напълно готови и дезинфекцирани.

От 13-и до 17-и май във ВСК „Белмекен“ се очаква да пристигнат общо 106 спортисти - състезатели от проектоолимпийските отбори по борба (мъже, свободен и класически стил и жени), бокс (мъже и жени), карате, джудо и плуване.

 

Всеки спортист или треньор ще бъде настанен в самостоятелна стая, където ще получава и храната си. Заниманията ще се провеждат по специално изготвен график, за да се спазват всички изисквания съгласно заповедта на Министерството на здравеопазването, на Министерството на младежта и спорта и на Национална спорта база, в чиито активи е ВСК „Белмекен“. За здравето на атлетите ще се грижат трима лекари, като отговорник ще е д-р Стефан Стругаров.

 

Отлично подготвена и дезинфекцирана е и морската база „Спорт Палас“ (Варна). Там от 13 май до 18 май ще пристигнат за подготовка 60 състезатели и треньори от проектоолимпийските отбори по художествена гимнастика, вдигане на тежести (мъже и жени), бадминтон, таекуондо, фехтовка и борба (жени). Екипът на базата се е постарал всички съоръжения, които спортистите ще използват, да са в отлично състояние и да отговарят на изискванията за хигиена в условията на борбата с коронавирус.

На базата „Раковски“ в София ще се подготвят състезателките от ансамбъла по художествена гимнастика и националите по спортна гимнастика. Гребните бази в Кърджали и Пчелина са готови да приемат националите по кану-каяк и гребане.

Достъпът на външни лица до базите на НСБ, в които ще се подготвят проектоолимпийците ни, ще е забранен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай