Вторник,

Наградиха Габриела Петрова за №1 в атлетиката за 2020

От: Пламен Вълков -
206
Наградиха Габриела Петрова за №1 в атлетиката за 2020
A
A
A

Габриела Петрова, която спечели за втори път анкетата на списание „Атлетика“, получи стилна статуетка за Атлет на България. Призът й бе връчен лично от министъра на младежта и спорта Красен Кралев. Президентът на БФЛА, Балканската и Европейската атлетика Добромир Карамаринов награди Петрова и треньора ѝ Атанас Атанасов със смартфони, предоставени от водещия български телеком и дългогодишен партньор на БФЛА – А1.

От Министерството на младежта и спорта Петрова и Атанасов получиха и книгата за българските успехи на олимпийските игри „България на Олимп“, с пожелание за призово класиране на игрите в Токио по-късно през следващата година.

Подаръците от страна на А1 са стилни iPhone SE 2020 – едни от най-популярните модели на Apple за изминалата година. Отново благодарение на А1, любителите на спорта в България имаха възможност да следят изявите на Габриела в Диамантената лига по спортните канали на компанията – MAX Sport, независимо от ограниченията за пътуване и посещаване на масови събития, с които ще се запомни миналата година.

Церемонията бе открита от главния редактор на списание „Атлетика“ Антон Бонов, който заяви, че за 23-а поредна година екипът на изданието организира анкетата. Бонов сподели, че въпреки пандемичната обстановка, церемонията за Атлет на България се състои, което запазва традицията.

В приветствието си Карамаринов каза, че най-важното за 2021-а година е провеждането на всички международни състезания, дори и без публика. Президентът на БФЛА благодари на ММС за адекватните мерки по време на пандемията и че продължава да влага средства в атлетически обекти в цялата страна.

„Благодаря на министерството, че продължи да инвестира в изграждането на атлетическа инфраструктура. – сподели Карамаринов Министерството беше брилянтно в подкрепата си към спорта. Това, че в тази пандемична обстановка се запази финансирането на федерациите е залог за бъдещето, защото една година пропусната, както се случи в повечето международни федерации, е фатално за спорта. При нас това нещо не се случи, а запазихме финансирането, което е визия на министъра на спорта за бъдещето. Благодаря на нашите спонсори за подкрепата, която ни беше много необходима.“

От А1 също запазиха подкрепата си за БФЛА, въпреки икономически трудности, причинени от пандемията. Телекомът традиционно подкрепя българските атлети, като партньорството с федерацията продължава вече 8 години.

Карамаринов изрично отбеляза, че родната федерация е успяла да увеличи помощта от спонсори дори в пандемията. Карамаринов поздрави специално Габриела Петрова и треньора й Атанас Атанасов, че не само работят на високо ниво в спорта, но и вдъхновяват десетки деца, които тренират лека атлетика по цялата страна.

Министър Кралев честити на Габриела и нейния треньор и направи обзор на спортната 2020-а година. „ Габи успя да покаже в малкото състезания, който имаше, че е прекрасен атлет. – каза министър Кралев - Пожелавам, олимпийската година да бъде нейната година. Резултатите на Габриела ми вдъхват оптимизъм и й пожелавам успех в Токио. Нека намери реализацията си на олимпийските игри.“

Той подчерта, че ММС продължава с инвестициите в атлетическа инфраструктура. Кралев каза, че министерство подкрепя федерациите в подготовката им за олимпийските игри в Токио, а средствата за спортните клубове са увеличени двойно през 2021-а.

„Направихме възможно на всички да се готвят при добри условия и запазихме бюджетите на федерациите.“ – допълни Кралев. – „Това ще бъде политиката на министерството и през следващите четири години.“

Габриела Петрова припомни трудната изминала година и състезанията, с които тя заслужи приза за Атлет на България.

„Благодаря на министър Кралев за финансирането, подкрепата на БФЛА и партньорите на федерацията в тази толкова тежка и трудна година. – каза Габриела. – „Благодарение на тях аз имах възможността да се реализирам в тези тежки времена. Пожелавам да сме здрави и всички спортисти да си сбъднат мечтите през тази година.“

Петрова спечели две балкански титли на скок дължина и троен скок, второ място на турнири от „Диамантената лига“ и „Световното предизвикателство“, както и записа няколко победи в България. Габриела благодари на целия екип, които я подкрепя и призна, че без екип не може да се изгради състезател на световно ниво.

 „Благодаря на Габи, че в тази обстановка успя да се реализира, въпреки, че това не беше нейния максимум.“ – беше откровен треньора на атлет номер едно на България. – „Благодарим на министерството на спорта за финансовата подкрепа, на федерацията, за огромната организационна работа, която вършат, за да може да се подготвяме в една спокойна обстановка.“

Атанасов също подчерта, че примерът на Габриела е увлякъл много деца в атлетическия „Локомотив“ Пловдив и клубът вече е номер едно сред юношите и девойките в България.

Показателен за засилващия се интерес към спорта у децата е и факта, че в програмата „А1 атлетика за младежи“ вече са се включили десетки хиляди. Тя ще продължи и през 2021, а примерът на успешните ни спортисти няма как да не бъде вдъхновение за всички.


Всички новини от категория Спорт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com