Монтана 2003 е новият носител на Купата на България

Монтана 2003 е новият носител на Купата на България | StandartNews.com

Велико Търново. Монтана 2003 е новият носител на Купата на България. Тимът от Северозапада победи Хасково 2012 на финала във Велико Търново със 75-64 и взе първи трофей от 2009 година насам, когато триумфира с купата в Бургас. Двата тима изиграха поредният драматичен двубой на този турнир и той се наложи да бъде решен след продължение. В него монтанки имаха повече сили и стигнаха до победата.

 

Първата част играта бе доста равностойна, като двата тима се бореха здраво. През втората монтанки съумяха да се откъснат с малко, като дръпнаха с 6 точки в един момент. Те водеха през цялата четвърт, но в края й се оттеглиха с аванс от само 2 точки.

 

След паузата защитата на Хасково се подобри и в началото играта на монтанки в нападение не вървеше. Така хасковлийки съумяха да поведат в резултата, като най-голямата им преднина бе от 4 точки. След 30 минути игра тя бе само 2 и така всичко остана да се решава в края.

 

Последната четвърт започна с тройка на Рийвс от метър зад линията, след което се заредиха пропуски и за двата тима. Монтанки успяха да се доближат на 1 точка, но Хасково отново направи разликата 5. След дълги опити Монтана намали на две точки, след което двата тима си размениха по няколко коша. Така в последната минути отборите влязоха при 58-56 за Хасково, след което Биляна Павичевич пропусна под коша. Последва бърза грешка и за Хасково, а 30 секунди преди края Олена Самбурска изравни. След това Стефка Николова много хитро открадна топката от съперника, но пък и Самбурска постъпи лошо и не можа да подаде от аута. Хасковлийки не успяха да вкарат, а Николова хвана борбата и бе фаулирана при оставащи 6 секунди. Тя отбеляза и двата наказателни удара, но след това в последната секунда БиДжони Рийвс вкара под коша и мачът отиде в продължение.

 

В допълнителното време Монтана показа по-здрави нерви и повече физически сили и така стигна до успеха. Радостина Славова вкара първия кош, а след това хасковлийки отговориха с един наказателен удар. Последваха обаче цели 13 точки поред за Монтана, а пък Хасково си остана само с този наказателен, докато в последната секунда Рийвс не вкара тройка.

 

Най-резултатна за победителките стана Олена Самбурска, която завърши с 27 точки, а хвана и 7 борби. Милена Томова се отчете с дабъл дабъл от 17 точки и 11 борби, а Биляна Павичевич с 16 и 9.

 

За хасковлийки невероятен мач изигра Лидия Върбанова, която завърши с 20 точки, 12 борби и 5 асистенции. БиДжони Рийвс се отчете с 16 точки и 7 борби, а Уолтия Рол с 15 и 13.

 

Монтана 2003 е новият носител на Купа България, а старши-треньорът на тима Николай Боруков каза след финала срещу Хасково 2012, че му се е искало отборът му да покаже по-добра игра. Той поздрави момичетата си за старанието и усилията им, както и съперника на финал:

 

„Исках по някакъв начин да покажем по-стойностна игра, все пак това е Купа България. Трябва да сме в максимално добра спортна форма, оказа се, че умората натежа и на двата отбора. Затова играхме не толкова агресивен, бърз баскетбол, а по-бавен. В края на краищата играхме зонова защита, надигравахме се тактически.

 

Искам да поздравя момичетата, че положиха огромни усилия, особено в продължението, за да поведем с 8-9 точки. Това говори все пак за характер. През цялото време всички очакваха, че ще победим с разлика, имаше някакво напрежение около тях самите. Опитах се да смъкна напрежението и да успокоя момичетата, но явно не се получи, затова изиграхме толкова лош мач. Аз съм доволен, защото момичетата успяха да се реализират. Поздравявам всички в Монтана, поздравявам кмета Златко Живков и всички, които са ни гледали.

 

Имаме още четири мача от размененото гостуване в първенството, трябва да вземем всеки един от тях, ако имаме възможност, и след това да мислим за плейофите. Ще опитаме да стигнем до второ или трето място и да не отидем по-назад.

 

Поздравявам отбора на Хасково за добрата игра и добрия финал, който направиха срещу нас. Поздравявам и треньорите. За тях това е успех и им пожелавам да имат и по-големи успехи в бъдеще, защото всеки един град, в който има баскетбол, той трябва да продължава да съществува."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай