Мирела Демирева е №1 в атлетиката за трети път

Националката в скока на височина е на върха с 213 т

Мирела Демирева е №1 в атлетиката за трети път | StandartNews.com

Сребърната медалистка в скока на височина от олимпидата в Рио 2016 и финлистка от тазгодишните игри в Токио Мирела Демирева е избрана от спортните журналисти за Атлет на България за 2021 г. Това стана ясно след завършването на анкетата на списание "Атлетика".  В допитването участваха 24 атлетически експерти и бе взет вота на феновете на списание „Атлетика“ и сайта www.atletikabg.com.

Демирева набра 213 точки и убедително оглави класацията. 32-годишната специалистка в скока на височина единствена от българските атлети достигна до финал на олимпийските игри в Токио, като регистрира личен рекорд за годината в квалификациите със 195 см. Софиянката, която учи, живее и тренира в Нидерландия, записа и още няколко престижни класирания през 2021 г. Мирела бе втора на европейското отборно първенство втора лига пред родна публика в Стара Загора, регистрира две четвърти места на турнирите от „Континенталния тур“ в Турку и Берлин, а на участието си в турнира от „Диамантената лига“ в Лозана зае шесто място. Демирева е и най-високо позиционираната българска атлетка в световната точкова ранглиста с 11-ото си място, а личният й рекорд за годината - 195, е най-силното постижение на български атлет през 2021-а година.

Мирела Демирева печели за трети път анкетата за „Атлет на България“ след 2016-а, когато завоюва олимпийското сребро в Рио де Жанейро и през 2018-а, когато стана вицешампионка на Европа. Демирева заслужи и званието „Спортист на България“ през 2016-а.

Подгласничка на победителка в тазгодишната анкета е Габриела Петрова (троен скок) със 154 точки. Петрова също покри олимпийски норматив при победата си на европейското отборно първенство в Стара Загора, подкрепяна от стотици фенове на атлетиката.

Третото място със 147 точки разделят бронзовият медалист на скок дължина от еврошампионата за младежи под 23 години Борис Линков и олимпийският ни състезател Тихомир Иванов. Следват останалите ни две представителки на игрите в Токио 2020 спринтьорките Ивет Лалова-Колио (петкратна победителка в тази анкета) и Инна Ефтимова, които са съответно пета (135 т.) и шеста (102 т.).

Вицешампионът на Европа на троен скок при юношите под 20 години Димитър Ташев е седми с 93 точки. Челната десетка допълват хърделистът Станислав Станков, който направи много силен сезон с лични рекорди, националният рекордьор на 3000 м стипълчейз Митко Ценов и Милица Мирчева, която остана на секунда от националния рекорд на маратон.

Победителката Мирела Демирева бе поставена на първо място в 19 от гласовете на специалистите. Три първи места има Ивет Лалова-Колио, а по едно Борис Линков и талантът Божидар Съръбоюков.

Класацията на феновето, която се проведе в интернет спечели Пламена Миткова – двукратна балканска шампионка за девойки под 18 години на скок дължина и троен скок и шеста на скок дължина на еврошампионата за девойки под 20 години.

Крайни резултати за Атлет на България за 2021-а:

1. Мирела Демирева (скок височина) - 213

2. Габриела Петрова (троен скок) - 154

3. Борис Линков (скок дължина) - 147

3. Тихомир Иванов (скок височина) - 147

5. Ивет Лалова-Колио (200 м) - 135

6. Инна Ефтимова (100 м и 200 м) - 102

7.  Димитър Ташев (троен скок) - 93

8. Станислав Станков (110 м пр.) - 82

9. Митко Ценов (3000 м стипълчейз) - 71

10. Милица Мирчева (маратон) - 62

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай