Министър Кралев обръща внимание на детско-юношеските школи

Министър Кралев обръща внимание на детско-юношеските школи | StandartNews.com

София. "Ще финансираме тези федерации, които обръщат внимание основно на детско-юношеския спорт, а не само тези, които имат успехи на големи форуми", заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев пред журналисти след заседание на Министерски съвет, цитиран от „Фокус". „В момента разработваме приоритетно нова система за финансиране на федерациите и на клубовете. Приоритет ще имат тези федерации, които работят успешно. Има много клубове и федерации, които извършват символична дейност. Те ще получат символично финансиране. Не сме толкова богати, че да бъдем разточителни", поясни министърът. „Трябва да използваме максимално ефективно тези средства, за да може и децата ни да се развиват по правилен начин", добави Кралев.

Той потвърди публично имената на новия изпълнителен директор и председателя на Борда на директорите на Българския спортен тотализатор. Както "Стандарт" съобщи по-рано, председател на борда ще бъде Живко Вангелов – изключително популярен наш спортист, едно от най-големите имена в българската борба. За изпълнителен директор пък е назначен Дамян Дамянов, който беше шеф на тотото по време на предишния мандат на Бойко Борисов.

"Имам изключително добри впечатления от работата на г-н Дамянов. Спортният тотализатор е основен източник на доходи за българския спорт и вярвам, че той ще допринесе максимално много за увеличаване на неговите приходи. Това е едно нормално търговско дружество, което всячески ще бъде подкрепяно от нас, за да е успешно на пазара в условията на остра конкуренция и на частните оператори, за да може да генерираме повече средства за българския спорт. По-важното е да изберем по-добрия вариант, а не да търсим компромисни варианти. Мисля, че този екип ще бъде успешен и това наше решение е добро за българския спорт", посочи Красен Кралев във връзка с промените в ръководството на тотализатора.

Министър Кралев обясни, че в Зимния дворец има сериозен проблем, защото проектът за реконструкцията е 50 милиона лева, а държавното финансиране е за 35 милиона лева. „Министър Раданова е обжалвала тази поръчка и мисля, че в момента е в ръцете на КЗК. В най-скоро време – в следващите няколко дни, ще има решение по казуса. Ако решението не е в наша полза, ще обжалваме докрай, защото смятаме, че поръчката не е проведена по надлежния ред и остават доста съмнения около нея. Аз искам всичко по време на нашия мандат да бъде прозрачно и ясно. Не може да тръгваш нанякъде без да ти е ясно финансирането. Не може да имаме бюджет от 35 милиона лева, а да правим конкурс за 50 милиона лева. Това е извън пазарната логика", подчерта той.

По думите му още няма яснота по отношение на други заместник-министри на младежта и спорта, освен Калин Каменов. „Мисля, че до края на седмицата ще изляза с предложение. В момента сме достатъчно добре окомплектовани и можем да работим. Мисля, че съвсем скоро ще предложа и още един заместник, който ще бъде със спортна биография", заяви министър Красен Кралев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай