Мъглата не спря младите таланти на олимпийския фестивал в Чепеларе

Троян и Сапарева баня с най-много медали в биатлона

Мъглата не спря младите таланти на олимпийския фестивал в Чепеларе | StandartNews.com

Гъстата мъгла, студеното време и силният вятър не попречиха на ентусиазва на бъдещите спортни звезди на България в биатлона. Със стартовете в местността Язовира на Пампорово днес продължи десетия юбилеен олимпийски младежки зимен фестивал Чепеларе 2022. 

С най-много медали си тръгнаха представителите на Аякс (Троян) и Сапарева баня. Те не допуснаха никой друг на почетната стълбичка, като троянци грабнаха два златни, един сребърен и три бронзови отличия, а Сапарева баня спечели 2 златни, три сребърни и един бронзов медала. Призьорите бяха поздравени и наградени от президента на БФ биатлон олимпийската шампионка Екатерина Дафовска, от генералния секретар на БОК Белчо Горанов, от кмета на Чепеларе Боран Хаджиев и от председателя на Асоциация „Спорт в свободното време“ Анатоли Илиев. Всички те благодариха на младите надежди и техните треньори за участието и им пожелаха успехи и победи в бъдеще.

Десетият олимпийски зимен младежки фестивал завършва утре със ски-бягането, в което състезателите ще спорят в три възрастови групи – до 12, до 14 и до 16-годишни, първите тръгват по трасето в неделя в 9.30 ч., а същия ден в 14.30 ч. е награждаването и тържественото закриване. Най-многобройни са представителите на Рилски скиор (Самоков) и Тритон (Асеновград) с по 20 скиори, Сапарева баня със 17, Александър логистик с 16 и др. За най-добрите са предвидени много награди и призове. 

Юбилейното издание на форума отново се организира от Българския олимпийски комитет и за втора поредна година обхваща стартове в две планини - Осогово и Родопите. Миналата седмица в ски-зоната над Кюстендил бяха определени призьорите в алпийските ски и сноуборда, а сега в Чепеларе си дават среща младите таланти в други два зимни спорта. По традиция тези състезания се превръщат в своеобразни национални срещи за най-малките ни бъдещи звезди в белите дисциплини. Общо във фестивала се очаква да участват близо 500 деца от всички зимни центрове в страната. 

Със състезанията в Чепеларе Българският олимпийски комитет спазва традицията да включва нови и нови национални центрове като домакини на Фестивала. Първите три издания бяха в местността Картала над Благоевград, след това форумът се състоя в Банско, а после се премести над Кюстендил. Сега сред домакините на Фестивала за втора поредна година се включва и Чепеларе – градът, който даде на България първата и единствена засега олимпийска шампионка в зимните спортове, един от най-прочутите и успешни зимни спортни центрове в страната. На завършилите преди две седмици в Пекин зимни олимпийски игри Чепеларе имаше трима олимпийци в общо 15-членния български отбор в китайската столица. През тази зима всички български ски-зони, включително Пампорово-Чепеларе са с много сняг, което позволява да се осигурят отлични условия за младите български таланти в белите спортове.

Организатори на зимният Фестивал, който се провежда вече десета поредна година под мотото „Да открием олимпийските надежди на България“, са Българският олимпийски комитет и Асоциация „Спорт в свободното време“. И двете организации имат за свой приоритет развитието на спорта сред младите и насърчаването на талантите в ранна възраст. За много от децата това ще бъдат нови възможности да застанат на старт в пообеднелите напоследък спортни календари на федерациите. 

От основаването си досега тези състезания са били първо сериозно изпитание за много български спортни надежди, по-късно утвърдили се в националните отбори, стартирали в младежки олимпийски игри и европейски спортни форуми, а част от тях участваха на завършилите в неделя зимни олимпийски игри в Пекин. Целта на Фестивала е да допринася за популяризирането на основните идеали, принципи и ценности на олимпизма и разпространяването им сред младото поколение, както и да даде възможност за изява на младите спортни таланти. 

Ето и призьорите днес в биатлона от младежкия олимпийски фестивал Чепеларе 2022:

Момчета младша възраст 4.8 индивидуално: Александър Андреев (Аякс) 20:43,4 (0) мин., Димитър Георгиев (Сапарева баня) 20:56,1 (1), Максим Шушков (Сапарева баня) 21:47,1 (0).Момичета младша възраст 4 км индивидуално: Никита Атанасова (Аякс) 16:28,2 (0), Сияна Мъглова (Аякс) 16:37,1 (1), Десислава Дачева (Аякс) 17:49,2 (0). 

Момчета 3 км индивидуално: Христо Раков (Сапарева баня) 13:01,8 (0), Денис Туйов (Сапарева баня) 13:28,2 (0), Александър Якимов (Аякс) 13:33,2 (0).Момичета 3 км индивидуално: Мария Йовичина (Сапарева баня)10:34,4 (0), Християна Банкова (Сапарева баня) 11:12,9 (0), Габриела Георгиева (Аякс)11:13,8 (0).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай