Мажоретките на Северна Корея - атракцията на игрите

Мажоретките на Северна Корея - атракцията на игрите | StandartNews.com

Мажоретките на Северна Корея са една от най-големите атракции на олимпийските игри в Пьонгчанг.

Програмата им е по-натоварена от тази на президента на МОК Томас Бах. Те пътуват от събитие на събитие, от състезание на състезание и са най-строго охраняваните персони на игрите.

Момичетата изглеждат като избирани от каталог за модели. Подбрани са и по ръст и по тегло. 229 красавици от Пхенян. Обикновено са с червени екипи като националното знаме на социалистическа Корея, но сменят облеклото си по няколко пъти на ден. До красивите момичета плътно вървят хора с черни дрехи и слушалки в ухото. Това са представителите на властта, които трябва да следят зорко поведението на шарената момичешка група. Те гледат строго и внимават някой журналист да не се опита да направи интервю с красавиците. Изкушават се отвреме навреме да посегнат и в посока камерите, но бързо осъзнават, че са зад другата стена на границата - в Южна Корея.

Интересът към мажоретките на Северна Корея е огромен. Няма зрител или журналист, който да не вдигне мобилния си телефон, за да ги снима.

За първи път в историята след войната южнокорейците се виждат със своите съседи. Мажоретките попаднаха в севернокорейската делегация в последния момент, след като беше взето решение, че страната ще изпрати малка делегация от спортисти на игрите. Мажоретките, както и състезателите от Северна Корея, правят впечатление с обраното си поведение.

Обединеният хокеен отбор на Корея, който играе под флаг, изобразяващ полуострова, обаче е най-голямото доказателство за различията между Севера и Юга. В един от мачовете, в които зрител от публиката предложи брак на своята любима и цялата зала избухна в аплодисменти, състезателките на Северна Корея бяха единствените, които не аплодираха, а останаха с каменни лица.

"Изглеждат много старомодни и уплашени", коментират местните за своите съседи, които прекрачват за първи път границата.

Със сигурност делегацията на Северна Корея няма да може да разкаже у дома за това, което се случва на юг от границата. За състезатели, треньори и мажоретки олимпийските игри са изживяване от личен характер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай