Манчини изненада цяла Италия, футболните фенове са в ступор

Роберто Манчини пое националния тим на Италия по футбол през 2018 година

Манчини изненада цяла Италия, футболните фенове са в ступор | StandartNews.com

Роберто Манчини подаде оставка като национален треньор на Италия, обяви футболната федерация на страната. Решението на селекционера на Скуадра адзура е изненадващо и явно в централата също не са били подготвени за подобен развой на събитията.

"Имайки предвид важните и близки ангажименти в квалификациите за Евро 2024... Федерацията ще обяви името на новия национален селекционер в следващите няколко дни“, се казва в изявление на сайта им.

Манчини пое националния тим на Италия по футбол през 2018 година, когато беше първото пропуснато от двете поредни Световни първенства. През 2021 година той изведе Адзурите до европейската титла, но се провали в класирането на Мондиал 2022 в Катар.

"Също така искаме да уточним, че оставката на Манчини е приета. Тя беше депозирана вчера след обяд. Една значителна страница в историята на отбора се затваря, след като беше отворена през май 2018-а и завърши с финалите в Лигата на нациите през 2023 г. Между това, победата на Евро 2020, триумф, постигнат от отбор, в който всички индивиди успяха да се оформят отбор, е нещото, което стои най-високо", се казва още в становището на FIGC.

Развитието на събитията по този начин определено е шок, тъй като само преди няколко дни ръководителите му дадоха още една длъжност – координатор на всички национални отбори. Позицията беше създадена с идеята той да има повече власт и да взима решения за формирането на талантите и на силни национални отбори при подрастващите. Няма за момента информация каква е причината за оставката, но в много страници в социалните мрежи пише, че е получил оферта от Саудитска Арабия.

58-годишният бивш футболист на Сампдория напуска с рекорд от поредни мачове без загуба. Освен това той си тръгва от поста след 39 победи, 13 равенства и девет поражения, в които Италия отбеляза 130 гола и допусна 49.

Актуалният договор на специалиста беше до юни 2026-а година или още почти три години. За него последните месеци бяха много трудни в личен план, губейки както колегата си от времената на футболист Италия Джанлука Виали, така и добрия си приятел Синиша Михайлович заради смъртоносни заболявания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай