Лигети пренаписа историята на ските

Лигети пренаписа историята на ските | StandartNews.com

Американецът с трета поредна титла в гигантския

Мистър Гигантски слалом - Тед Лигети, спечели третата си поредна титла от световен шампионат и хвърли в екстаз над 10 000 американци, окупирали трибуните и финала на "Ред тейл стадиум". За ужас на публиката Тед бе едва пети след първия манш, на 0,24 сек от другата звезда Марсел Хиршер (Ав). Финалното спускане обаче бе като един показен урок на Лигети как се кара брутално и без грешка по пистата "Бийвър Крийк/Голдън Игъл". След неговия финал публиката го засипа с овации. Когато и Хиршер мина финала с изоставане от 0,69 сек от американеца, настана истинско шоу. Лигети хвърли ските и даде воля на емоциите си. Бронзът остана за Алекси Пинтуро (Фр).

С титлата си Лигети стана единственият американец с 5 световни титли. Той се изравни с Кристел Кранц, Мариеле Гьотчел, Ингемар Стенмарк, Ерика Хес Киетил Андре Аамод, които имаха по 3 поредни титли в дисциплина от ГС. Лигети печели в четвърто поредно първенство медал, което са правили още само 4-ма алпийци.

Силен ден в гигантския слалом имаха и българските алпийци. Стефан Присадов, който кара със силни болки в коляното, зае 35-о място от 100 стартирали. Резултатът му е повече от добър, защото от 6 декември, когато бе опериран, не бе карал 45 дни. Дебютантът Алберт Попов кара като звезда и до последната контрола бе с място в топ 30. На последния пад преди финала той обаче не прецени откъде да атакува и пропусна врата. Снощи Алберт и Стефан караха в квалификацията на слалом, като за 2 места не влязоха директно за състезанието в неделя.

Беломъжев спечели сребро

в средната дистанция от програмата на световното първенство по ски ориентиране в Хамар (Нор). Мъжете имаха маршрут с дължина 10,7 км по правата, 265 м сборно изкачване и 34 контролни точки. Българинът пробяга дистанцията за 40 мин и 44 сек, изоставайки на 13 сек от Стафан Тунис (Фин), който стана световен шампион.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай