Лигети написа историята на ските

Лигети написа историята на ските | StandartNews.com

Американецът става първия неевропеец, който печели титлата в гигантския слалом

 

Сочи. Кралят на гигантският слалом Тед Лигети най-накрая се окичи и с олимпийско злато в коронната си дисциплина и стана първия неевропец печелил тази титла на зимни игри. Американецът направо препарира съперниците си с убийствен първи манш, в който дръпна с близо секунда на втория Ондрей Банк (Чех) и 1,27 на третия Давиде Симончели (Ит). С предпазлив втори манш и 14-о време в него Лигети триумфира с общ сбор от 2:46,29 мин. Среброто остана за Стив Мисилие (Фр) - 2:45,77 мин, а трети е неговият сънародник Алекси Пинтуро - 2:45,93 мин. За двамата французи това са първи медали от зимна олимпиада.

 

На 3 десети от бронза завърши най-голямата надежда на Австрия за медал в дисциплината Марсел Хиршер. Олимпийският шампион в спускането Матиас Майер (Ав) завърши шести. Най-добрият български гигантист Стефан Присадов не завърши първия манш. Той обаче ще търси реванш в слалома в събота, където ще карат още Георги Георгиев и Никола Чонгаров.

 

"Това е първия ми златен медал от олимпиада от Торино 2006, когато спечелих комбинацията, каза след финала Лигети. - Тогава обаче бе по-лесно защото бях само на 21. Да спечеля гигантския слалом на олимпиада е моя мечта от дете. Бях истински щастливец да взема толкова голям аванс в първия манш и да не трябва да рискувам във втория".

 

Лигети става втория американец с медал в тази дисциплина след Боде Милър (сребро 2010). Той е първият алпиец със злато от гигантския слалом и комбинацията (Торино 2006). Единственият американец с 2 златни медала в алпийските ски до вчера бе Андреа Мид-Лоуренс, която взима титлите при жените в слалома и гигантския слалом на игрите през 1952-а година.

 

Марсел Хиршер пък бе доста ядосан след края на състезанието. "Това бе най-големият шанс в моята кариера за медал, каза Хиршер. - Тед беше просто брилянтен и естествено като най-добър спечели днес. Нямам големи надежди за слалома в събота".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай