Летящия холандец

Летящия холандец  | StandartNews.com

Голът на Робин ван Перси неизбежно ще влезе в класацията на най-красивите попадения на световното. 30-годишният нападател пък успя да замести страхотни играчи в два от най-тачените английски клубове - Бергкамп в "Арсенал" и Кристияно Роналдо в "Манчестър Юнайтед". Робин вече е с три гола на световното и прави сериозна заявка за носител на златната топка според специалистите. Ето кои са най-важните факти и цифри в кариерата на летящия холандец.

Роден е в покрайнините на Ротердам на 6 август 1983 г. Майка му е художничка и дизайнер на бижута, а баща му - Боб, е скулптор.

Родителите му се развеждат, докато е малък, а грижите за Робин поема баща му.

Бележникът му е пълен със слаби оценки в училищните години и едва успява да завърши. Често го гонят от час заради буйстване.

Ван Перси се присъединява към младежката формация на холандския "Екселсиор", но напуска поради конфликт с ръководството.

Преминава в гранда "Фейенорд" на 1 август 2001 г. и много скоро стига до първия отбор поради зачестилите проблеми с контузии на основни състезатели.

През сезон 2006/2007 става топреализатор на Арсенал с 13 гола в 30 мача, въпреки че получава контузия на коляното през януари и пропуска остатъка от сезона.

На 17 август 2012 година Перси преминава в Манчестър Юнайтед срещу сумата от 24 милиона паунда, за да замести Кристиано Роналдо.

Често го сравняват с именития му предшественик в червените дяволи - Ерик Кантона.

Женен е за холандката от марокански произход Бухра. Двамата имат син и дъщеря - Шакил и Дина.

През лятото на 2005 година, докато е в Ротердам с холандския национален отбор за световните квалификации, Ван Перси е арестуван по подозрение за изнасилване от холандската полиция. Бивша холандска победителка в конкурс за красота заявява, че е нападната от Робин на 11 юни в хотел. Прекарва четиринадесет денощия в затвора, докато полицията разследва обвиненията срещу него, но след това е освободен и оневинен.

Един от най-добрите реализатори на дузпи е - има 85% успеавемост в "Арсенал". Там вкарва 96 гола от 194 мача.

Най-лошият мач в живота му, по неговите думи, е загубата от "Манчестър Юнайтед" с 2-8.

Любимият му филм е "Белязаният" с Ал Пачино.

Футболистите, които са упражнили най-голямо влияние върху него, са Тиенри Анри, Денис Бергкамп и Марко ван Бастен.

Има славата на груб играч - гонят го с червен картон по време на престоя му в "Арсенал".

Дядо му е жив и е на 93 години. Когато Ван Перси вкара феноменалния си гол срещу Испания, старецът се снима легнал на килима с разперени ръце.

Говори се, че Робин е единственият футболист на Алекс Фергюсън, за чието включване в първоначалната единадесеторка било сигурно - дори Рууни понякога е под въпрос.

Баща му му подарява DVD със 100-те най-красиви гола на Бергкамп за 21-вия му рожден ден.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай