Легендата в бокса Мохамед Али почина

Легендата в бокса Мохамед Али почина | StandartNews.com

Боксовата легенда Мохамед Али почина на 74-годишна възраст в болница във Финикс, САЩ. Новината беше съобщена от семейството му.

Трикратният световен шампион по бокс в тежка категория страдаше от Паркинсон от 1984 г. насам.

Освен с трите си титли в тежка категория от 1964, 1974 и 1978 година, Касиус Клей, както е истинското име на Мохамед Али, след като приема исляма, е познат и като един от най-запалените борци за правата на афроамериканците в САЩ.

Някои свързват развиването на болестта на Паркинсон с големия брой удари в главата, понесени от Али в рамките на кариерата му, съобщава Дарик.

Поради проблемите с говора, неговите публични изяви не бяха чести, но през декември той беше една от известните личности, които заклеймиха кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп заради призива на милиардера за временна забрана за влизане на мюсюлмани в страната.

Клей е роден на 17 януари 1942 г. в Луисвил, щата Кентъки. Приема исляма и името Мохамед Али, малко след като печели първата си световна титла в тежка категория през 1964 година. Едва на 22 години тогава той побеждава Сони Листън.

Три години по-късно Али е лишен от пояса си заради нежеланието да се яви пред наборна комисия и да се бие във войната във Виетнам.

"Никой от Виетконг не ме е наричал негър", е емблематична фраза на Али тогава.

През 70-те години на миналия прави единствено по рода си завръщане на ринга, печелейки световната титла още два пъти - през 1974 и 1978 година. Отказва се от бокса през 1981 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай