Кристиано Роналдо спечели "Златната топка"

Кристиано Роналдо спечели "Златната топка"  | StandartNews.com

Цюрих. Кристиано Роналдо спечели "Златната топка" на ФИФА за най-добър футболист на 2013 г. Това е второ отличие на звездата на Реал Мадрид. Португалецът спечели "Златната топка" през 2008 г. като играч на Манчестър Юнайтед. Така хегемонията на Лео Меси от четири поредни години на върха приключи. Аржентинецът и Франк Рибери от Байерн допълват тройката.

"Искам да благодаря на всичките си съотборници от Реал Мадрид и Португалия. Без техните усилия нямаше да мога да спечеля този трофей. Изключително трудно се печели тази награда. Искам да я посветя на Еузебио. Благодаря на семейството си, на половинката ми, на сина си," заяви през сълзи Роналдо, който бе придружаван от малкия Кристиано-младши, и на сцената.

"Ако съм забравил някого, извинете ме, но просто съм изключително развълнуван", добави португалският национал.

За треньор на годината бе определен Юп Хайнкес (Байерн Мюнхен), а другите номинирани бяха сър Алекс Фъргюсън (Манчестър Юнайтед) и Юрген Клоп (Борусия Дортмунд). Наградата връчи селекционерът на Англия Рой Ходжсън.

Ето и идеалния състав на ФИФА за изминалата година:

Вратар: Мануел Нойер (Байерн Мюнхен и Германия)

Защитници: Серхио Рамос (Реал Мадрид и Испания), Тиаго Силва (ПСЖ и Бразилия), Филип Лам (Байерн Мюнхен и Германия), Дани Алвеш (Барселона и Германия)

Полузащитници: Шави (Барселона и Испания), Андрес Иниеста (Барелона и Испания), Франк Рибери (Байерн Мюнхен и Франция)

Нападатели: Кристиано Роналдо (Реал Мадрид и Португалия), Златан Ибрахимович (ПСЖ и Швеция), Лионел Меси (Барселона и Аржентина)

Бившият президент на Международния олимпийски комитет Жак Рох получи Наградата на президента на ФИФА.

Наградата за феърплей отиде при Футболната федерация на Афганистан.

Попадението на нападателя на Швеция Златан Ибрахимович със задна ножица във вратата на Англия спечели наградата „Ференц Пушкаш" за най-красиво попадение.

Първата почетна "Златна топка" пък бе връчена на Пеле от президента на ФИФА Сеп Блатер. "Няма друг играч с неговите постижения във футбола. Поради установените навремето правила Кралят не се намира в списъка с победителите в анкетата "Златна топка", това е аномалия, която бе оправена през 2013 г.", оповестиха представители на "Франс Футбол".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай