Край с татуировките, Фейсбук и "Син Сити"

Край с татуировките, Фейсбук и "Син Сити" | StandartNews.com

Кратко изявление на пистата се очакваше да направи Христо Стоичков след първата си тренировка с ЦСКА. Камата обаче се спря и с широка усмивка отговаряше в продължение на близо 15 минути. "Бъдете спокойни, всичко, което трябва да стане с ЦСКА, ще стане. Не пишете неща, които не са верни, защото после вие се излагате, аз не се излагам. Затова имайте малко търпение. Каквото и да кажа сега, няма да бъде реално и коректно от моя страна. Времето е малко, първият ни мач е на 4-ти юли (б.а. втори кв. кръг на Лига Европа). Само мога да кажа, че съм щастлив да се върна тук, откъдето тръгнах за големия футбол", бяха уводните думи на Стоичков, след което започнаха въпросите.

- Какво ще кажете на феновете, те очакват чудеса, видяхте, приеха ви като Господ?

- Ще има голяма дисциплина, голяма отговорност от всеки. При мен това е на първо място. Важното е как ще се подготвя всеки през седмицата, тогава е най-трудно. Събота и неделя е най-лесно, тогава са само 90 минути. А за мен мога да ви убедя едно - навсякъде съм давал 100%. Всеки футболист да си прецени отговорността. Да се лежи на това, че сме вкарали един гол, фаул или дузпа - няма да стане!

*Искам играчите да са спокойни за заплатите си

- Ще идват ли футболисти от Ловеч?

- Точно затова не искам да избързвам. Разговорите, които се водят, не са лесни. Аз ви уверявам, че всичко ще бъде тип-топ. Щом съм дошъл в ЦСКА, значи няма да остава работата лесно. Естествено, ще искам в края на месеца момчетата да са щастливи, да няма забавяне на възнагражденията им. После отговорността е тяхна. Още повече, знаят какви футболисти са минали през "Армията" и това трябва да е стимул, трамплин.

- Ще участва ли ЦСКА в Европа?

- Казах ви, да не избързваме. Нека минат ден-два. Аз ще бъде първият, който ще излезе и ще ви съобщя нещата. Не ме е страх.

- Какво почувствахте днес?

- Същото като през 1989 на "Васил Левски"- Същата обич. Едни щастливи хора!

*Моите договори са безсрочни

- За колко години подписахте?

- Не ме питайте, нали знаете, че моите договори са безсрочни.

- Какви са все пак вашите изисквания?

- Много са. Едното е футболистите да се обезпечени във всяко отношение. Да се спрат тези връзки със "Син сити", "Мин сити"". По-малко ще ги виждате. Няма да му бъде приятно на някого да го изкарам пред целия стадион и да го посоча. Малко ще трябва да намалят телефоните и фейсбуците, където много бързо качват нещата. Не е приятно да ги виждам толкова татуирани.

- Има ли яснота кой ще носи отговорност, защото напоследък тук е пълно с директори, но не е ясно кой носи отговорността?

- Аз поех ангажимент да се върна. Значи съм поел кръста и си го нося.

- Усещате ли солиден гръб?

- Гърбът ми е широк. Помощ не чакам. Тя ще дойде от самите футболисти и от публиката.

- Колко голяма е отговорността, която усетихте за тези 4-5 дни?

- Същата като през 1985 г., когато пристигнах на "Народна армия". А и в първия ден, в който се разбра,че ще стана треньор на ЦСКА - да видиш Петър Жеков, Георги Димитров, Паро Никодимов, Стоян Йорданов, Димитър Пенев! С Емил сме играли толкова години заедно. Просто трябва да си бил, за да го усетиш. Както и да го обяснявам, няма да го усетите, защото тръпката е моя.

*Тръпката е моя, не може да я усетите

- Какво мислите за новия формат на "А" група?

- Аз ви го казах - нямаме терени, пък мислим нещо. Ще видим докъде ще изкара.

- Като че ли се притесниха от евентуално обединение на ЦСКА и "Литекс"?

- Кои!

- Г-н Домусчиев, президентът на футболния съюз?

- Проблем около мен няма, за да им отговарям. Всеки си гледа своите задължения. А в Ловеч мога само да благодаря на всички, които са били с мен. С момчетата от школата показахме, че и с по-малко средства може да се играе добър футбол. Това ще е приоритет и в ЦСКА - да заложим на детско-юношеския футбол. В много градове, в които ходихме с "Литекс", хората се радваха на тези деца.

- Кой ви даде гаранцията, че всичко ще се плаща редовно?

- Аз я имам гаранцията! Кой дава, ще видим (б.а. смее се)!

- Допускате ли, че може да има пречки за това, което очаквате в следващите дни?

- Не! Поне това, което усещам и виждам, няма да има никакви проблеми.

*Има си подготвени хора за шеф на ЦСКА

- Вярно ли, че първоначално идеята била да сте президент?

- Не! Така като ме гледаш, мога ли да бъда с костюм и са седя горе в ложите само да се снимам! Има си достатъчно подготвени хора.

- Има ли значение дали президент на ЦСКА ще бъде Гриша Ганчев, Христо Стоичков или някой друг?

- Дали си президент на "Барселона", или на "Реал" - не играят. Те седят там горе (сочи ложите). Това, което трябва да се прави, е на терена. Това ме интересува.

- Но президентът осигурява условията?

- Също и футболистите. Когато играеш, когато има титли и успехи, нито един президент няма да каже "не". Аз имам опит като футболист. Първоначално е "не", като бием три мача и дойде с нас на масата, става "да". Тук ще е същата работа.

- Ще има ли освободени?

- Затова не искам да говоря предварително. Нека минат днешните разговори. После ще имате достатъчно време за въпроси. Почти всяка тренировка ще бъде отворена. Ще имате пълната информация. Ако сега кажа кой ще бъде и кой не - аз олеквам. А и някои от момчетата имат договори. Някак си не е коректно от моя страна.

- Какво планирате като подготовка?

- Очаквам да минат последните прегледи утре (б.а. днес) и качвам отбора в Етрополе, една отлична база. Ще направя всичко възможно отборът да играе поне 3 мача, защото времето ни притиска. Ще се съобразяваме с жребия на 24-ти (б.а. тогава е жребият за УЕФА), дали сме гости, дали домакини в първия мач. Ако няма възможност за повече контроли, ще наблегнем на тренировки. Оттам нататък всеки футболист трябва да знае, че облече ли червената фланелка, трябва да се чувства комфортно. Не искам да виждам намръщени лица .

*Малко съм преди Сираков

- Вашето завръщане в ЦСКА съвпадна с това на Наско Сираков в "Левски". Това прави ли вечното дерби по-интересно?

- Вие бяхте изкарали едни статистики, мисля, че аз съм малко пред Сираков, нали! Радостно е, че Наско се завръща там, където му е мястото. Пожелавам му успех. С него дойдоха и големите успехи на националния отбор. Това че сме играли един срещу друг в ЦСКА - "Левски", е останало във времето. Някои че още живеят с тази черна памет, на черно-белия екран, където някъде са вкарали един гол. Моите са на цветно!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай