Красива церемония за "Спортните чудеса на България"

Красива церемония за "Спортните чудеса на България" | StandartNews.com

София. На красива церемония в столичния клуб "Найт Флайт" бяха наградени най-заслужилите спортисти и събития в кампанията на вестник "Стандарт" - "Спортните чудеса на България". Призьори при личностите станаха Веселин Топалов, Георги Аспарухов-Гунди, Григор Димитров, Стефка Костадинова и Христо Стоичков. При събитията в Топ 5 влязоха Последният шанс на Вальо Йорданов, Лудото американско лято, Бухалов стига две злата за два дни, Кобрата стига до боя с Кличко и "Лудогорец" и магията на Козмин Моци. Специална награда на феновете получи Еньо Вълчев. В челните петици няма класиране по места, а имената на победителите се изреждат съответно в азбучен и хронологичен ред.

Бляскавото награждаване уважиха голяма част от спортните легенди на България. Първи на сцената се появи Силвио Данаилов, който взе наградта на Топалов. Тя му бе връчена от шефа на спорта в БНТ Методи Манченко. Призът на Гунди бе прие бившият играч на "Левски" Даниел Боримиров. Последва наградата за Григор Димитров, която бе връчена от кмета на София Йорданка Фандъкова на майката на най-добрия ни тенисист - Мария. Легендарната ни плувкиня Таня Богомилова получи отличието от името на Стефка Костадинова, а Илона Станева от "Фибанк" връчи наградата. Последен от наградените личности бе Христо Стоичков - заради ангажиментите си към мексиканската телевизия Камата не успя да дойде лично, но наградата му бе получена от добрия му приятел Атанас Узунов - връчи я настоящият треньор на ЦСКА Стойчо Младенов.

При събитията Николай Бухалов бе отличен от друга наша спортна легенда - състезателката по гребане Ваня Гешева. Наградата за Лудото американск лято получи футболистът Цанко Цветанов от Валентин Димитров (медицински директор на "Актавис"). Наградата на бореца Вальо Йорданов пък взе колегата му Цено Ценов. Тя бе връчена от Живко Вангелов от ТОТО-то. Дойде моментът и за Кубрат Пулев - Кобрата се качи на сцената с бодра стъпка и прие с усмивка наградата от министъра на спорта Красен Кралев. Последни на сцената се качиха Ангел Петричев, Георги Дерменджиев и Роман Безяк, които представляваха "Лудогорец". За най-силното участие на БГ-отбор в Шампионската лига те бяха наградени от главния редактор на "Стандарт" Славка Бозукова.

Абсолютно всички гости благодариха на в. "Стандарт" за добре организираната кампания и си пожелаха още много спортни чудеса за в бъдеще. За доброто настроение на всички се погрижиха певиците от "Скарлет систърс" и танцьорите от „Линди Хоп", които показаха най-доброто от суинга. 

Специална награда на публиката:

Еньо Вълчев, борба - български състезател по борба свободен стил. Олимпийски шампион от Токио през 1964-а.

Спортна личност:

(по азбучен ред)

Веселин Топалов, шахмат - Веселин Топалов е световен шампион по шахмат за 2005-2006 г., версия ФИДЕ, и вицешампион за периода 2010-2012 г. Той е един от малкото, оглавявали световната ранглиста след 1970 г. откакто ФИДЕ официално приема коефициента ЕЛО като мярка за силата на шахматистите. Носител е на Шахматен Оскар за 2005 г.

Георги Аспарухов, футбол - легенда на "Левски" и националния отбор. Стадионът на "сините" е кръстен на него, а в непосредствена близост е издигнат бюст-паметник на бившия национал.

Григор Димитров, тенис - само на 23 години Гришо вече е най-добрият тенисист в историята на мъжкия ни тенис. Пробива в топ 10 на световната ранглиста, като най-доброто му класиране е номер 8.

Стефка Костадинова, лека атлетика - сред най-големите имена в българската лека атлетика. Тя е олимпийска шампионка от Атланта 1996 и вицешампион от Сеул 1988. На 30 август 1987 г. на световното в Рим поставя рекорд в скока на височина от 209 см. Това постижение още не е подобрено.

Христо Стоичков, футбол - българският футболист с най-много отличия. Носител на "Златната топка" за номер 1 в Европа, "Златна обувка" за голмайстор на Стария континент" и приза за реализатор номер 1 на световното в САЩ'94, където България печели бронзови медали.

Спортно събитие:

(по хронологичен ред)

Последният шанс на Вальо Йорданов (1996 г.) - През 1996 г. Валентин Йорданов грабва на игрите в Атланта тъй жадуваното от него олимпийско злато. На финала българският борец побеждава азера Намик Абдулаев.

Лудото американско лято (1994 г.) - Един народ не спи цял месец през лятото на 1994 г. България следи по нощите най-великото първенство в историята на футбола ни - това в САЩ.

Бухалов стига две злата за два дни (1992 г.) - През 1992 г. Николай Бухалов прави двоен удар на Игрите в Барселона. Той печели титли на 500 и 1000 м едноместно кану. Така става единственият български спортист с 2 златни медала от една олимпиада.

Кобрата стига до боя с Кличко (2014 г.) - Тази година Кубрат Пулев успя да постигне най-големия успех в историята на българския професионален бокс. Кобрата стана претендент номер 1 за световната титла на непобедимата машина Владимир Кличко.

"Лудогорец" и магията на Козмин Моци (2014 г.) - "Лудогорец" елиминира "Стяуа" тази есен в един от най-драматичните двубои в историята на футбола ни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай