"Конгресна" по-скъпа заради гаф

"Конгресна" по-скъпа заради гаф | StandartNews.com

Оскъпяването на реконструкцията на Двореца на културата и спорта повече от два пъти е заради несъответствие на проекта с реалното състояние на зала "Конгресна", отбелязва petel.bg.

"Авторите му са използвали старите планове на сградата, които всъщност не са изпълнени още при строителството на съоръжението през 1966/68 г.", обясни кметът на Варна Иван Портних. По думите му, до момента държавата е от пуснала 9,8 млн. лв. за мащабния ремонт, но се искат още средства за довършването му.

Те ще бъдат осигурени от бюджета на общината, но точна сума не се посочва. Въпреки забавянето, няма притеснения за провал на големите спортни събития, на които морската столица трябва да е домакин тази година.

Портних уточни също, че новите седалки, които трябва да бъдат поставени все още не са избрани. Стана ясно обаче, че те ще са два типа - луксозни, които ще са само във VIP - ложата и пластмасови за всички останали. Последните ще имат негоримо покритие, което се изисква по задание.

Уникалният механизъм за местене на сцената на "Конгресна" се запазва, но за да бъде постигнат необходимия капацитет, ще бъде променен начина за достъп до нея.  За да се запази акустиката на залата и тя да бъде подходяща за концерти и след махането на дървената облицовка, ще бъдат направени специални акустични панели на тавана й. Тяхната ценат обаче не е била включена в първоначалния проект.

Страницата подготви Мария Димитрова

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай