Колоездачът Мирослав Минчев се бори да влезе в олимпийската квота

Колоездачът Мирослав Минчев се бори да влезе в олимпийската квота | StandartNews.com

Спортното министерство отпусна 10 хил.лв. на спринтьора за участие в международни състезания

Колоездачът Мирослав Минчев, носител на 6 национални рекорда на спринтовите дисциплини на 200 и на 1000 метра, ще се бори да получи квота за участие в олимпийските игри. Състезателят, който живее и работи в Разград, получи 10 хил. лв. от спортното министерство, за да се включи в международния спортен календар на колоездачите от целия свят.

Вече имаме покани за сериозни състезания в Италия, Чехия, Австрия. Предстоят спринтови обиколки с висок рейтинг във Франция и Русия. В момента правим графици, като целта ни е Мирослав да постигне върхова форма през октомври, когато в Швейцария ще се състои европейското първенство по колоездене, обясни неговият треньор Денчо Денев.

В България няма закрити писти и досега, за да тренира през зимата, елитният ни състезател е трябвало да ползва бази в чужбина. Това е много трудно заради липсата на финансиране, признаха Минчев и треньорът му. Двамата много се надяват условията за подготовка у нас да се подобрят значително, след като заработи закритата писта в новостроящата се спортна зала в Пловдив.

Мирослав планира да се бори за участие в олимпийските квалификации в спринтовете на 200 метра и в дисциплината кейрин. При второто каране колоездачите започват пробега следвайки моторист, който кара с 50 километра в час и завършват скоростната отсечка от 750 метра с инерцията, набрана още на старта. Българската федерация по колоездене ще осигури колело от висок клас за нашия шампион, съобщи депутатът от ГЕРБ доктор Валентин Василев, инициатор на кампанията в помощ на Минчев. Той призова всички хора с възможности, които обичат спорта и искат България да се представи достойно на Олимпиадата в Рио де Жанейро да помогнат за подготовката на българския шампион.

26 годишният колоездач от СК „Спринт" в Разград е изключително талантлив и перспективен състезател. Той е поставил двата национални рекорда на спринтовите дисциплини у нас и след това е подобрил 4 пъти собствените си постижения. Мирослав навлиза в златното десетилетие на колоездачите между 26 и 36 години, когато пистовите бегачи са във върхова форма. Шансът му за отлично представяне на олимпиадата е голям, стига да можем да проведем качествена подготовка, за която Миро има и талант , и воля, но не разполага с достатъчно средства, обясни треньорът му Денев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай