Клубове на ЦСКА искат зали на аванта

Клубове на ЦСКА искат зали на аванта | StandartNews.com

"Армейски" отбори ползват базите, но отказват да плащат

Когато човек дерибейства в чужд имот, но отказва да плаща за него, обикновено го изхвърлят. Ръководството на Обединените спортни клубове ЦСКА обаче не само не иска да си плаща за комплекса около 4-ти километър и съседната база "Къро", но претендира държавата да им ги хариже безвъзмездно. Без да се приемат никакви други предложения и компромисни варианти.

това алармираха спортни деятели, които са наясно с казуса. В ОСК ЦСКА шумно се жалват, че са пренебрегнати от държавата, но повечето клубове в обединението най-безцеремонно си позволяват да трупат дългове и да стоят незаконно в залите и помещенията. Министерството на младежта и спорта, което е собственик на съоръженията, по закон е длъжно да си събере борчовете от "армейските" организации, но среща бясна съпротива. Част от клубовете категорично отказват да плащат за ползваните зали и за изразходваните битови консумативи. Общите задължения за наеми и режийни към ведомството

са в размер на около 230 000 лв.

С най-сериозни борчове е волейболният клуб, който има натрупани 75а000 лв. от наеми за 3 години и още 34 000 лв. за консумативи. Това означава, че те не са давали пари за базата, откакто са подписали договор през 2012 г. Другият клуб, който е натрупал огромна сума, е баскетболният - 34 000 лв. На трето място по дългове е хандбалът на "червените". Те не са се издължавали година и половина и вече имат на сметка близо 23а000 лв. Наша проверка установи, че в списъка е и клубът по класическа борба. Там сумата е около 14а000 лв.
Или иначе казано картинката е като на собственик на апартамент, който се бори с нагли наематели. Те не само, че не си плащат дължимото и навреме, но и не желаят да освободят жилището. Защото има и такива, от вечно оплакващите се "армейци", които явно

още живеят в едни стари времена

и си мислят, че държавата е длъжна да им плаща масрафа. Такъв е примерът със спортната гимнастика и самбото. Отказват да подпишат договори за ползване на базата, но и не я напускат, което означава, че стоят в залите незаконно. "Няма как само да се върви напред с лозунга ЦСКА и да се лежи на стари лаври колко велико е "червеното" дружество, и колко много медали на страната е донесло. В условията на пазарна икономика трябва да се спазват определени правила и никой няма право да живее на гърба на данъкоплатците, тъй като

ние ви плащаме тока, а вие събирате такси

от децата ни, които тренират. И то в руини, защото няма и едни забит пирон в повечето зали", коментираха пред "Стандарт" родители, чиито деца спортуват в окаяните съоръжения на 4-ти километър.
Но в общата зловеща картинка се натъкнахме и на добрия пример. В боксовия клуб на "армейците" отдавна са спрели само да охкат и да се вайкат. Дисциплината и редът, който цари и в самата федерация е заразен. Предава се и на клубовете, защото както гласи поговорката рибата се вмирисва от главата. "Червените" направиха сериозен ремонт и вложените средства ще им бъдат приспаднати от дължимите наеми. Усилията им със сигурност ще дадат плодове, защото това е и пътят за развитие и привличане на таланти.

Инвестицията ще им се отплати

Акробатиката също е в списъка на съвестните наематели и реновира залата. В групата на изрядните "червени" клубове попадат също стрелбата и вдигането на тежести.

От години шефове на клубове се крият зад марката ЦСКА и се опитват да извиват ръце, като само надничат в чужди панички. И питат защо те, а не ние. Никъде по света обаче не би се допуснало незаконното използване на държавна собственост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай