Хаос и сълзотворен газ: Френските власти обвиниха червените фенове

Темата дори измести самия двубоя, в който Реал (Мадрид) победи Ливърпул

Хаос и сълзотворен газ: Френските власти обвиниха червените фенове | StandartNews.com

Хаосът и огромният организаторски гаф, белязали финала за Шампионска лига продължават да са водеща тема в дните след най-важния мач в европейския футбол за сезона.

Темата дори измести самия двубоя, в който Реал (Мадрид) победи Ливърпул и за 14-и пък стъпи на футболния трон на Стария континент.

Безпрецедентно в последните десетилетия мачът се забави, при това с над 30 минути.

Причината бе, че хиляди фенове на Ливърпул все още не бяха заели местата си на трибуните, а се бутаха и оформяха огромни струпвания пред доста малкото останали отворени входове на "Стад дьо Франс" в Париж.

Ситуацията доведе и до напрежение, имаше и използване на сълзотворен газ от полицията, а в крайна сметка хиляди фенове влязоха по-късно на трибунтие. Някои пък така и не успяха да го направят.

Естествено, че след подобен огромен гаф, веднага започнаха обвиненията.

Първоначално УЕФА и организаторите упрекнаха английските фенове, че са тръгнали прекалено късно към стадиона, подценявайки трафика на Париж и по-бавното влизане на самия стадион.

Разбира се, ответната страна пък каза, че организацията е била под всякаква критика, а за няколко хиляди привърженика се е полагал само един отворен вход.

Френският министър на спорта Амели Оуеда-Кастера коментира ситауцията, а спроед нея целият хаос е настанал заради хиляди "червени" фенове, които са опитали на нахлуят на "Стад дьо Франс" без билети или с фалшиви такива.

"Целият проблем възникна заради масовите опити на фенове на Ливърпул да влязат на стадион или без билет, или с фалшив такъв.

Те се сливаха с тълпата, бутаха се покрай хората с редовни пропуски и бяха трудни за идентифициране. Освен това именно тези нарушители бяха хората, които предизвикаха напрежението.

Искрено съжалявам, че от сълзотворния газ на полицията е имало пострадали жени и деца, това ще остави петно върху Париж", бе коментарът.

УЕФА пък продължава да дръжи на своята теза, че причината за суматохата е прекалено късното пристигане на феновете в района на стадиона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай