Хамилтън приключи сезона с победа

Бритинецът триумфира в Гран при на Абу Даби на пистата "Яс Марина"

Хамилтън приключи сезона с победа | StandartNews.com

Британецът Люис Хамилтън с Мерцедес завърши по шампионски сезон 2019 във Формула 1. Тои спечели днес надпреварата за Гран при на Абу Даби. За световният шампион това бе 11-а победа от началото на годината. За нея той финишира с 16.772 секунди пред втория Макс Ферстапен (Холандия, Ред Бул), който пребори Шарл Льоклер (Франция, Ферари).

Хамилтън стартира петректно и блокира опита на Ферстапен за изпреварване. Двамата поведоха колоната пред болидите на Ферари, но Льоклер изпревари холандеца от Ред Бул в осмия завой и зае второ място в състезанието на "Яс Марина".

Пет обиколки по-късно световният шампион продължаваше да води на Льоклер, Ферстапен и Себастиан Фетел (Германия, Ферари), който преследваше плътно холандеца с гумите с мека смес. Те обаче не бяха най-устойчивите за условията в Абу Даби и в гаража на Ферари вече се подготвяше прибиране на автомобилите, което се случи в 13-та обиколка и всъщност беше двойно. Льоклер се завърна на пистата четвърти, но смяната на гумите на Фетел се забави и той бе седми, воден от стартиралия в дъното на решетката Валтери Ботас (Финландия, Мерцедес).

Ред Бул повика холандеца в бокса в 26-та обиколка, а Хамилтън смени гуми в следващата и се завърна на писта с шест секунди преднина срещу Льоклер. В следващите няколко обиколки Ферстапен настигна Льоклер и въпреки че изпитваше проблеми с контрола на болида си, той успя да го изпревари в 32-та за второ място.

Остатъкът от състезанието премина без изпреварвания в челото и Хамилтън спечели с лекота първата позиция. Ферстапен и Льоклер останаха зад него, а в топ 6 попаднаха още Ботас, Фетел и Александър Албън (Тайланд, Ред Бул).

Хамилтън завърши сезона с 413 точки и с пет повече от миналата година. Втори остана Ботас с 326 точки, а Ферстапен задържа третото си място с 278. Льоклер завърши четвърти с 264.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай