И Стоичков гледа наживо Балканиадата в Правец

Министър Красен Кралев откри най-голямото атлетическо състезание в България за 2019-а

И Стоичков гледа наживо Балканиадата в Правец | StandartNews.com

Легендата на българския футбол Христо Стоичков дойде на стадиона в Правец, за да се наслади наживо на Балканиадата по лека атлетика.  . Освен Стоичков сред гостите на най-голямото атлетическо събитието в България за годината са още министърът на младежта и спорта Красен Кралев, който откри Балканиадата. Пред гостите за откриването излязоха президента на АБАФ, пирви вице на европейската атлетика и председател на БФЛА Добромир Карамаринов, министър Кралев, президентът на Международната федерация по лека атлетика Сър Себастиян Коу, шефа на Европейската атлетика Свен Арне Хансен и кмета на Правец Румен Гунински. В ложите пък освен Стоичков бяха и първие вицепрезидент на ИААФ Сергей Бубка, бизнесменът Валентин Златев, както и президенти на национални атлетически федерация и членове на Съвета на ИААФ. В привествието си към гостите и многохилядната публика Добромир Карамаринов подчерта, че Правец е вече утвърден център на европейската атлетика. "От името на Балканската асоциация и Европейската атлетика привествам всички дошли тук, за да видят Балканиадата наживо. След 3 седмици започва и световното по лека атлетика в Доха и не всички ще покрият нормативи за него, но въпреки това те са тук за да се състезават и за това желая успех на всички", заяви в словото си Карамаринов.

Шефът на Европейската атлетика Свен Арне Хансен поздрави всички на стадиона с "Добър вечер" на чист български. Той също изрази възхищението си от перфектното домакинство на Балканиадата от страна на АБАФ и община Правец. Сър Себ Коу благодари на Добромир Карамаринов за чудесното състезание и атмосферата по трибуните.

"Не мога да изкажа радостта си от това прекрасно кътче на Европа, защото говоря от името на цялата световна атлетика. Тук са много от членовете на Съвета на ИААФ и се чувстваме отлично. Атлетите са на същото мнение", заяви още Коу.

Министър Кралев благодари за перфектната организация на Добромир Карамаринов, както и на височайшите гости от ръководството на Световната и Европейската атлетика. "За мен е огромна чест да открия балканското първенство по лека атлетика. В следващите два дни Правец ще бъде домакин на Царицата на спортовете. Повече от 400 атлети от 19 държави ще мерят сили в последното голямо състезание преди световното в Доха в края на месеца. От ваше име благодаря специално на Лорд Коу и Свен Арне, които уважиха това събитие. Специално благодаря на Добромир Карамаринов, които е отличен организатор и направи много за развитието на леката атлетика в България, както и за организирането на състезания от най-висок ранг, което неимоверно издига престижа на българската атлетика. Пожелавам на всички вас да видите много покрити олимпийски и световни нормативи тук в Правец. Обявавам балканското първенство за открито", заяви министър Кралев.

Веднага след церемонията Ивет Лалова вдигна трибуните с победата си на полуфинала на 100 м. Битката за златото в дисциплината е в 18,30 ч тази вечер. БНТ 3 излъчва шампшионата директно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай