И легендите на Ливърпул се гаврят с Манчестър Юн

Мохамед Салах също влезе в историята с голям рекорд

И легендите на Ливърпул се гаврят с Манчестър Юн | StandartNews.com

Ливърпул не просто разби Манчестър Юнайтед със 7:0 в най-голямото дерби на английския футбол, а и свали няколко рекорда от историята на голямото дерби в английския футбол.

В неделя "червените" на Юрген Клоп разгромиха противника с изненадващия резултат - при формата на двата тима преди мача, за да се върнат в битката за топ 4. Ливърпул е пети с 42 точки, на 3 от четвъртия Тотнъм, а и е изиграл един мач по-малко.

Юнайтед остава трети с 49, но ударът е много тежък психологически в момент, в който "червените дяволи" изглеждаха възродени.

Победата е най-голяма в това съперничество - цели 211 мача в различни турнири от английския и европейския футбол. Досега нямаше успех със 7 гола разлика за нито един от двата колоса.

Куриозно донякъде, първата им среща завършва 7:1, пак в полза на Ливърпул, като е играна на 12 октомври 1895 г.

Мохамед Салах също ще запомни деня като исторически. Египтянинът направи голям мач с два гола и две асистенции, като второто му попадение бе №129 във Висшата лига с червения екип и това го прави голмайстор №1 на Ливърпул в това състезание. Така се казва елитната дивизия на Англия от 1993-а, като досега Роби Фаулър (128) водеше в списъка.

Салах вече и голмайстор №1 в дербито.

Никой не е вкарвал 12 пъти на вечния враг, при това нито за Ливърпул, нито за Юнайтед. А Мо го направи за едва 6 сезона в клуба от Града на "Бийтълс"

Общо във всички турнири той вече гони 200 гола - има 178 в 291 двубоя. Това е шестият му сезон на "Анфийлд", като е сигурно, че ще мине 180 попадения още до месец май и така ще поддържа коефициент от над 30 попадения средно на кампания.

Поражението е изравнен антирекорд и за Юнайтед. Точно четири пъти след неделния кошмар, този тим е допускал загуби със 7 гола разлика. И само веднъж се е случвало в първенството (от Блекбърн през 1926-а). За последен път някой е бил "дяволите" със седем гола разлика през 1931 г.

"Резултатът е странен, това не се случва често - призна Клоп. - Днес всичко се получаваше, при това срещу много силен противник. Има дни, в които топката не иска да влезе. Днес не бе така. Но и отборът игра на невероятно ниво."

"Неприемливо и непрофесионално", нарече представянето на отбора си, особено през второто полувреме, Тен Хаг.

Шоу се разигра в телевизионното излъчване на Sky, като то започна още преди мача. Греъм Сунес, легендарен някогашен капитан, а и мениджър на Ливърпул, заяви преди мача, че е уверен в победата на домакините.

И каза дори, че "отдавна не се е чувствал толкова спокоен" преди такова дерби за това, че "червените" ще бият. Това бе посрещнато с ироничен смях от Гари Невил и Рой Кийн - които пък са бивши капитани и легендарни фигури на Юнайтед.

Естествено, след края Сунес изобщо не спести нищо на Кийн и Невил, като първият посрещна закачките хладнокръвно. Гари обаче изригна в нервен изблик и се стигна до размяна на реплики, дори с леко скандален отенък, между него и Греъм.

"Къде е Гари?", питаше шотландецът, докато бившият защитник на английския национален тим се придвижваше от коментаторското място към студиото. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай