Христо Стоичков: Който ме повика в ГДБОП, взеха, че го затвориха

Христо Стоичков: Който ме повика в ГДБОП, взеха, че го затвориха | StandartNews.com

София. Христо Стоичков даде обширно интервю след общото събраните на БОК, на което бе преизбрана Стефка Костадинова. Ето какво сподели Камата пред Стандарт:

- Г-н Стоичков, как ще коментирате избора?

- И тримата кандидати са достойни, но избраха най-достойния. Всички, които дадоха своя вот за Стефка Костадинова, са дали правилния глас. Предстоят 4 години на тежка работа.

- Каква е формулата на успеха, за да се съживи българския спорт?

- Като се премахне корупцията! Днес в залата видях толкова много олимпийски шампиони. И това ми дава надежда и спокойствие, че ще се върне славата на държавата, която изгубихме в последните години. Трябва и държавата да поеме някаква отговорност. Много е лесно, когато се криеш зад дървета и затворени зали. Когато се вземат медали, бързаш да се снимаш, бързаш да подариш една кола. Но какво направихте в последните 23 години? Държавната политика изчезна.

- Избраха ви за вицепрезидент на БОК. Какво можете да направите?

- Аз не съм излизал оттам (Смее се.) Всичко, което Стефка желае, ще го има. Контакти извън граница. Футболът също е олимпийски спорт.

- Испанци скандират името на Григор Димитров, български спортист. Какво ще кажете?

- Изключителна победа. Няма да се учудя с този характер да продължава да побеждава. В неделя съм свободен, мога да прескоча до Мадрид и да гледам финала. Това му го пожелавам. Днес трябва да говорим за Григор. Не за Гришо. Защото той постави първия камък в основата на успехите си. Аз въобще не се съмнявам, че Григор още ненавършил и годините, които се смятат за най-силните в тениса - 25-28, ще влезе в десетката. Сега е важно да си намери един по-голям специалист по физическа подготовка, защото от кръста нагоре е много як, но надолу. На всички им направи впечатление тези крампове, които получава. Те може да не са от умората, а от голямото притеснение, че излиза срещу такива знаменитости като Надал и Джокович. Това го отдавам на младостта му и на прибързаността, че иска да победи на всяка цена.

- Вие и Стефка Костадинова сте лицата на България...

- Не! Аз не деля спортистите, защото нямам право. Някъде, благодарение на всички нас, в някоя точка на земното кълбо се е чул българския химн. Не сме си сменили имената. Няма и да го направим. Независимо, че някои хора искат да ни прокудят. Няма да стане. Можем да помагаме на тези, които идват след нас, да ги учим на някои неща. Важно е как ще ги възпитаме. Нека се върнат спортните училища. Държавата да помисли за тези спортисти с качества. В спортните паралелки да се отворят места и за децата от "Дом майка и дете", защото там има изключително много кадърни деца, но няма кой да ги види и да им подаде ръка.

- Битката за футболната титла?

- Тя е приключила. Няма какво да говорим. "Лудогорец" е първи, пък другите да му мислят.

- А "Литекс"?

- Както виждате, ни изкараха отвсякъде.

- Кой?

- Нали знаете кой. Който не се появява никъде.

- Сега се очертава битка между "Лудогорец" и "Левски"...

- На практика е така. Едните вървят две точки напред, а другите гледат какво става.

- Реферите...

- Не искам с тях да си губим времето.

- Какво визирате с думата корупция?

- Всичко. Не съм голям голям пророк, но не съм се излъгал какво става. Помните, че бях показно привикан в ГДБОП за PR акция, но този, който мен ме привика, взеха, че него го затвориха. Вие си правете сметка кой какъв е и за какво се смята. Лесно е да очерним името, но само преди два дни отново бях привикан да давам обяснения тоя мач как е завършил. Безумието е толкова голямо, че няма докъде. За шест мач от цялото първенство. За шест мача давам обяснения! Шест мача на "Литекс". Трябва да се направи изкореняване отвсякъде в българския футбол. Всички комисии от 20 години ходят с едни и същи костюми и едни и същи вратовръзки. Даже някои ходят и с кърпени костюми, защото са износени, но още стоят там.

- В неделя какво очаквате да се случи за България?

- Първо, нека всички хора да гласуват, защото ако не го направят, пак оставаме там, където сме си. И всеки да мисли с главата си. Аз съм безпартиен и ще гласувам. Корупцията е там - зад граница. Там ще стане най-голямата корупция.

- За какво става въпрос?

- На 13-ти, ще видим за какво става въпрос. Щом на мен преди две години, когато беше избора за президент и за кмет, не ми дадоха. Водеха ме, че живея още в Америка. Направете сметка каква наглост. Нали знаете на кой му викат Ушаров? Наглостта стигна, че не ме водеха, че живея нито в Испания, нито в България, а в Америка. Не съм само аз. Има много такива. Но те не знаят, че Христо Стоичков бяга бързо и се оправя бързо. И гласувах без тяхното знание. Смятай, какви са били изборите тогава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай