Стана известна голямата тайна на Макс Верстапен

Непобедимият във Формула 1 крие сълзите от суровия си баща

Стана известна голямата тайна на Макс Верстапен | StandartNews.com
  • Непобедимият във Формула 1 крие сълзите от суровия си баща
  • Историята на три поколения, в които любовта и омразата вървят ръка за ръка

Макс Верстапен продължава да мачка всички във Формула 1 и срещу него никой няма шанс, дори и съотборникът му Серхио Перес. 

Това обяви колоритният съветник на Ред Бул и ключова фигура в отбора - Хелмут марко, след триумфа на нидерландеца и в Белгия, когато младокът стартира от 6-а позиция, а завърши с 22 секунди аванс пред втория. 

Вече никой не прави залагания кой ще тазгодишния. Единствената въпросителна е колко кръга преди финалния Макс ще си е гарантирал купата.

Дори и съперниците му признават, че Верстапен превъзхожда сериозно всички около себе си, а пилот като него се ражда веднъж на поколение.

За нидерландеца се знае и малко, и много. Всеизвестнво е, че е още на 17 години и 166 дни

  • става най-младият пилот в F1

Той е син на известния нидерландски пилот Йос Верстапен, който го подготвя от малък за голямата писта. Изумява Ред Бул още при първия си старт през 2016 година, която грабва победата в Гран при на Испания.

Първата си титла в кариерата във Формула 1 той печели едва през 2021 година след изключителна битка с Люис Хамилтън. Тогава епичният двубоя бе решен в последната обиколка на финалния кръг от сезона.

Гран при на Абу Даби от сезон 2021 остана в историята с решението на тогавашния рейс директор Майкъл Маси да пусне колите между Хамилтън и Верстапен да се върнат във водещия тур. След това подновява спряната заради инцидент надпревара, а Верстапен успява да изпревари Хамилтън с по-новите си гуми. Това е началото на победната серия, който още няма край.

Въпреки всеобщото мнение, че той е галеник на съдбата, а баща му е осигурил бърза писта за победата, житейския си път на Макс е изпълнен с огромни проблеми и множество препятствия. Има и една голяма горчива тайна.

Историята на успеха на Макс започва още от времето на прадядо му, който живеел в малко селце в една холандската провинция Лимбург. Правил бизнес с автоморга, а за да пести пари

  • живеел вместо в къща - в ремарке

заедно с жена си и трите си деца, за да пести пари.

Най-големият му син Франс успял да се измъкне от немотията и се преселил в близкия град, където работели с жена си, а синът им Йос често гостувал на дядо си, защото обичал да се качва в старите коли и мотоциклети.

Цялото безгрижие на Йос се изпарило след една неделна Служба, когато осемгодишното момче видяло картинг състезание в близост. Той дълго се молил на дядо си и най- накрия успял да си издейства карта за участие.

Впечатлил конкуренцията и направил сензация още на първото състезание, а след това прекарвал часове в моргата за да тренира със старите коли. Баща му оставил бизнеса на жена си и започвал да прекарва все повече време с надарения Йос. Тръгнали на състезания из Европа, които гълтали всички пари на семейството. Затова и бащата - бивш пехотинец,

бил безпощаден към грешките на сина си.

Първият път, когато Йос ударил колата си, баща му го заключил в микробуса цял ден.

  • Щастието на Йос се усмихва

когато бивш пилот от Формула 1 Хъб Ротенгатер, става мениджър на холандеца. Така през 1994 г. Йос неочаквано става партньор на Михаел Шумахер в Benetton. Последва ужасния пожар в Гран при на Германия, при който младият Йос получава изгаряния, но две седмици по-късно завършва на подиума.

Казват, че нито Макс нямаше да стигне толкова далеч без баща си Йос, нито той самия щеше да се окичи с победата без своя баща Франс.

Факт обаче е, че отношенията между тримата мъжа са повече от сложни. Франс и Йос многократно са били засичани да се карат и да се бият. Отношенията в семейството стигат дотам, че Йос забрани използването на името на сина си в кафене, което притежава, а Макс не отиде на погребението на дядо си.

За съжаление, прекалената бащина строгост осигури победата на поколения Вестапен, но не и щастието.

Най-потърпевш от фамилната вражда се оказа Макс. Защото освен враждата между бащата и дядото, той

  • преживя бурния скандал с развода

на родителите си.

Майка му произхожда от известно белгийско семейство на предприемачи, но вместо в бизнеса се захласва по картинга. Печели няколко картинг турнира наведнъж и се състезава на международно ниво срещу бъдещите звезди на Формула 1 Дженсън Бътън и Джанкарло Фисикела. Когато среща Йос на пистата се влюбва, после се отказва от кариерата, за да помага на съпруга си.

Докато всичко е цветя и рози в семейството, Макс постига огромни успехи в училище. По традиция от малък се качва на картинга. Жъне огромни успехи още в самото начало.

Роднините му твърдят, че благодарение на напътствията на майка му той е бил много по-волеви и много по-комуникативен от баща си. Тя решава и проблемите му с комбинирането на състезания и учене. След развода обаче започват усложненията.

Белгийката завежда дело срещу бившия си съпруг, обвинявайки го в заплахи и тормоз. Йос е осъден на три месеца условно лишаване от свобода и глоба от 1650 евро. По-късно обаче е оправдан и успява да вземе родителски права, а после и

  • пълния контрол върху живота на Макс

Йос винаги стои близо до пистата, особено в дъжд за съвет в точното време. Той посочва всяка грешка на сина си и му помага да развие техники за висш пилотаж.

Един от спортните журналисти описва ранния стил на Макс по следния начин: "От самото начало, още от първата обиколка, той кара на лимита, дори когато гумите все още са студени".

Оказва се, че Йос започва да интересува от кариерата на сина си повече, отколкото от самия се бе си. И това тежи на сина му. Леля му разказва как един ден Макс се прибрал от училище и казал: "Татко, ще играя футбол с момчетата в парка". "Нищо подобно - отиваш на картинг. Дори ако трябва, ще те влача дотам", отговорил бащата.

По-късно Йос вече бил толкова пристрастен към успехите на Макс, че

  • даже се гаврил със сина си

Много негови приятели разказват как дори когато вали дъжд, бащата нарочно не давал дъждобран на сина си, за да му се смее зокато Макс тича мокър до кости.

Когато през септември 2012 г. 14-годишният талант катастрофирал с колата в желание да стане първи, баща му отказал да му говори цяла седмица. А когато излизат от колата, Макс не смеел да свали шлема, за да не се видят сълзите му.

Факт обаче е, че още на 17 години Като пилот на Red Bull Макс спечели дебютното си Гран при.

"Невероятно", беше всичко, което велекият Хелмут Марко можеше да каже по онова време. Изумлението на останалите все пак докара първата прегръдка на баща му.

Самият Макс пък втрещи репортерите като заяви: "Нищо не ме изненада, защото никой не се отнасял с мен толкова грубо, колкото баща ми".

Оттогава младокът с невероятните успехи събира както овациите, така и много критики с агресивния си стил.

Един от съотборниците като че ли най-вярно описва стила му: "Някои хора смятат, че е твърде краен, но мисля, че това е неговата сила. Макс е най-добрият пилот на съвременната Формула 1, а на него просто му липсва достатъчно бърза кола.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай