Голяма изненада за кралицата на шаха Виктория, нова награда

Европейската шампионка посети първото си училище

Голяма изненада за кралицата на шаха Виктория, нова награда | StandartNews.com

Източник: трафик нюз

Много победи е имала европейската шампионка Виктория Радева на шахматната дъска, но днес вдигна една специална купа над главата си – с лика на Никола Вапцаров, патрон на нейното училище, и гравиран надпис „гросмайстор“.

Школото я посрещна с плакати „Браво, Вики! Победи Европа!“, „Ти си нашият герой!“ и „Вапцаров ражда шампиони!“. И излъчи неколцина дръзки смелчаци да се седнат на партия шах срещу нея.

За голямото междучасие днес звънецът в СУ "Никола Вапцаров" би по необичаен начин – с песента „Завоюването на рая“ на Вангелис. А после зазвуча и хитът на „We are the Champions“ на „Qween“.

„Вики! Вики!“, гръмнаха гласчетата на децата от начален курс във фоайето на първия етаж, още докато шампионката отчупи късче от питата, с която я посрещнаха на входа. По стълбите нагоре чакаха нетърпеливи да я зърнат и по-големите.

Не съм очаквала такова посрещане, избърса сълза европейската шампионка, цитирана от "МАрица".  И целуна ръка на двете си учителки – началната Анелия Йорданова, и класната в прогимназията – Ирина Гинева.

Ако не бяха тези две жени, нямаше да съм това, което съм днес, обърна се към всички ученици Виктория Радева. – На човек му трябва добро семейство и добри учители. Имате нужда от тях, за да станете успешни хора. Много да учите!

Шахматистката разказа на децата как, докато била на европейското, прочела статия, че в Япония единствено учителите не се кланят на императора, защото призванието и мисията им ги поставя дори над него. Виктория Радева насърчи децата да им се доверяват и да ги уважават. „Правете, каквото ви харесва, учете, образовайте се, следвайте мечтите! Няма да е лесно, ще има и жертви, ще трябва воля“, не премълча и трудностите тя.

Домакините й поднесоха торта с черни и бели фигури и надпис „Златното момиче на СУ „Никола Вапцаров“. Учила е там до 7. клас, а после в Националната търговска гимназия.

Директорът Стоян Стратиев бе приготвил букет в кутия с форма на сърце, а кметицата на район „Северен“ Венцислава Любенова подари икона за благословение и победи по пътя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай