Героят на "Лудогорец" обожава шкембе чорба

ЦСКА купува Владо Стоянов срещу 3000 лева, губи го без пари

Героят на "Лудогорец" обожава шкембе чорба | StandartNews.com

Едно скромно момче от Перник се превърна в любимец на футболна България с лъвските си скокове под гредата. Владо Стоянов отчая "Лацио" в Рим не само при дузпата. Националът извади наглед невъзможни топки. Без него европоходът на "Лудогорец" щеше да е невъзможен. Неслучайно Любо Пенев вече твърдо предпочита Владо пред сина на шефа си.

Владо е момче перничанче, типична луда глава от долината на голфовете. Започва да тренира 7-годишен в знаковата за българския футбол 1994 г. Стоянов става вратар в школата на "Металург". Талантът му избухва още при юношите. На 13 години е, когато акулите от ЦСКА, "Левски" и "Литекс" започват да кръжат около перничанчето. Тогавашният треньор на набор 1986 в "червената" школа Светльо Мирчев - Доцента решава да изпревари конкурентите и уговаря родителите на Владо. Трябва да се платят 3000 лева неустойка. Тогавашният финансов шеф на ЦСКА Лазар Василев обаче отпраща Мирчев - пари в касата няма, намери и ще ги върнем. Треньорът търчи при сина си Косьо, тогава футболист на "армейците". Приятелят на Бербо вади 3 бона от джоба и вратарят се озовава в школата на ЦСКА.

Наборът на Владо обира куп титли и всички го виждат титуляр в първия тим. Уви, честите треньорски смени закопават куп юноши и трима от най-добрите футболисти търсят спасение в Бургас. Владо Стоянов, Орлин Старокин (сега в "Левски") и Георги Божилов ("Черно море) са прилъгани от "Нафтекс". Порточанов дава на учениците стипендия от 800 лева, три хранения дневно и мобилен телефон. Така ЦСКА губи шампионите си.

На Владо обаче не му тръгва край морето. Преотстъпват го в Поморие, следват сложните маневри между "Черноморец" и "Нефтохимик". Стига се до прочутия скандал, заради който Краси Балъков го гони от "акулите". Вратарят е обвинен, че изиграва на тото 5000 лева, дадени му за лечение в Германия. Хазартът е на път да съсипе таланта, но съдбата си знае работата и го праща чак в Молдова. На някои им звучи като заточение в една от най-изостаналите държави в Европа, но бъркат. "Шериф" инвестира милиони в база и отбор. Пробива в Европа, като Владо Стоянов е с основна заслуга. В плейоф за влизане в Лига Европа той лови 3 дузпи срещу "Динамо" насред Заглеб и класира молдовците. В "Шериф" го обявяват за истинска звезда. Забелязват го и националните ни селекционери. Владо търси промяна, интерес от родните грандове не липсва. ЦСКА и "Ботев" предлагат на Стоянов, но от "Лудогорец" вадят най-добрата оферта. И перничанинът им се отблагодарява.

Славата не променя Владо, кълнат се приятели. Просто е невероятен непукист, което му помага и на терена. Вратарят не си пада по нощния живот и тузарските изпълнения. Даже няма книжка и съответно лична кола. Въпреки че проблемите с комара са забравени, слага по някой бас и по правило печели. Особено когато става въпрос за резултатите на "Лудогорец" в Европа.

Има сериозна връзка с красавицата Венера, но още не отваря дума за женитба. А е партньор мечта, защото готви с лекотата, с която лови дузпи. Обожава българската кухня. Любимото му ястие е кюфтета и боб с лютеница. Като истински перничанин обаче не може да живее без шкембе чорба. За него тя е най-добрата на света!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай