Футболни клубове може да останат без лиценз

Кризата се отразява зле на всички, обяви вицепрезидента на БФС Атанас Фурнаджиев

Футболни клубове може да останат без лиценз | StandartNews.com

Вицепрезидентът на БФС Атанас Фурнаджиев говори пред БНТ по актуалните теми в родния футбол след вчерашния Изпълком. Той коментира форматът на първенството, предстоящото лицензиране и разкри, че е възможно някои клубове да не получат лиценз. Той сподели мнението си и за присъствието на два отбора с името ЦСКА в елита на България.

"Не бих казал, че промените във формата са козметични. В момента форматът, който съществува не позволява да има интрига до края. Новата промяна е свързана с това, че втората осмица се разделя на две четворки и интригата ще бъде до край", заяви Фурнаджиев пред БНТ.

"16 отбора? Не мисля, че България има ресурс. В момента и при 14 клуба има отбори, които трудно се справят. Моето лично мнение е, че и 14 са много. Това мисля, че е максималният брой отбори за моментното състояние на държавата", добави той.

"Крайният срок за лицензионната комисия е 30 юни. Аз не се занимавам с това. Лицензионната комисия е независим орган. Цяла България знае състоянието на всеки клуб. Това са документи, договори, споразумения. Това са документи, които се представят от самия клуб. Ако те отговорят на закона, се дава лиценз", каза още той. "Има вероятност някои клубове да не покрият критериите за лицензи", заяви още той.

"Кризата се отразява на всички зле. И по отношение на финансите. Но трябва обществото като цяло да се научи да живеем с това. Пандемията не си е отишла.Тези мерки трябва да се възприемат от всички нас и да се спазват. Особено на стадионите, но не само", добави той.

"Не бих казал, че е грешка, че има фенове. Грешка е начинът на поведение. Трябва да се научим да живеем по нов начин, да се носят маски. Да се носят маски и така нататък. Възможно е първенството да приключи пред празни трибуни. Ако щабът вземе това решение, ние ще се съобразим с него. Дисципът не може да налага глоби. Но от здравна инспекцията могат да налагат глоби. В нашия устав нямаме заложени такива санкции. До момента тестването за коронавирус е поемано от БФС. Има финансов ресурс за това, осигурен е", разкри още той.

"ВАР? Това, което наложи замразяването на проекта е коронавируса. Ние искахме да вземем системата под наем. А той е доста скъп. Ако сега ги платим и няма мачове, тези пари ще отидат на вятъра. Шампионатът бе спрян за няколко месеца", сподели Фурнаджиев.

"На 21 или 22 юли ще започне новия шампионат. Това не е прецедент. По-рано имаше два отбора с името "Левски". Отборът ЦСКА 1948  е минал от най-ниските нива и по спортен път е в елита. Всичко е възможно. Може би за феновете, обединение би било най-доброто решение.

"Съгласно договора, една година преди изтичането се започват преговори и ако се постигне съгласие, се подписва нов договор. В момента благодарение на кризата, средствата в световен мащаб намаляват. Това означава по-малко средства. Приходите за футбол, за бизнес стават по-малко. Ние успяхме да постигнем цена, същата като миналата година.  Разпределението на парите се решава от самите клубове. Ние с този договор постигаме същия размер като миналата година. Имаше предложение клубовете да получат 95%, а БФС да получи 5%", разкри още той.

"Но вижте в Сърбия, Хърватия - там получават много по-малко пари от ТВ права. Когато има спор, той се решава в съда. Ние си продължаваме отношението със спортното министерство", добави Фурнаджиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай