Футболна свада разбуни варненския парламент (ВИДЕО)

Футболна свада разбуни варненския парламент (ВИДЕО) | StandartNews.com

Фенове на двата "Спартак" се хванаха за гушите заради стадион

За втори пореден ден зала "Пленарна" на варненската община стана арена на битки. Наложи се полиция да успокоява страстите, а общинската сесия бе прекратена, докато се тушира напрежението.

Докато в първия ден пет различни групи варненци атакуваха общината в очакване на различни решения, през втория причината за физическите сблъсъци беше футболен спор. Той е свързан с въпроса трябва ли местният "Спартак-Варна" да получи общинската спортна база на стадион "Локомотив" при положение, че няма регистрация в БФС. Клубът, който сам се нарича "клубът на феновете", е в конкуренция със "Спартак 1918", който се управлява от Иван Петров, един от най-известните спартаклии и лице на протестите от 2013 г. Неговият клуб има регистрация във футболния съюз.

Спорът има ли право "Спартак-Варна" върху базата на "Локомотив" започна уж спокойно. В началото съветничката от БСП Светлана Такева поиска да бъде дадено разяснение за това колко клуба в момента носят името "Спартак", на кого общината е отпуснала 200 000 лв. Колегата й Пламен Начков пък обясни, че в БФС е регистриран само клуб "Спартак 1918".
"Излиза, че даваме стадиона на клуб без дейност", заяви Начков по повод претенциите на "Спартак - Варна". От агитката обаче обясниха, че правят постъпки за регистрация, но все още не са я получили. Аврам Тодоров, отново от БСП, отправи призив към феновете да не се делят и да си припомнят, че в града има място за всички спортисти. Тук се намесиха и други спортни дейци, както и съветниците от десницата Ивайло Митковски и Янко Станев, чиито изявления бяха посветени на нуждата от обединение на "Спартак". Това обаче подпали фитила на феновете в залата, които реагираха остро на думите на Станев. Един от тях дори го нарече "мошеник" и след това влезе в лично пререкание с него. Минута по-късно избухна караница и между спартаклии и Иван Петров. Спорещите започнаха да се бутат, стигна се дори до физически сблъсъци, прекратени от полицията.

Сесията беше прекъсната, докато се успокоят страстите

Общинарите се спестиха още един екшън

защото
вчера не дойдоха да протестират шофьори и служители от частния превозвач "Транстриумф Холдинг". Те също очакваха местните парламентаристи най-после да се произнесат за съдбата им. Общинарите трябваше да вземат едно предизвестено вече решение - за даване на 100 % на линиите на превозвача на общинското дружество "Градски транспорт". За сметка на тяхната липса пред общината под строй се изсипаха на контрапротест техни колеги от общинската фирма, а искането им беше изписано върху лепенки на предните стъкла на градските автобуси. То гласеше "Ние искаме един превозвач". Всъщност искането за един превозвач е по европроекта "Интегриран градски транспорт", който е финансиран с близо 114 млн. лева. А и в публикувания наскоро доклад на Сметната палата от 2012 г. също се препоръчва пряко възлагане на превоза на общинското дружество "Градски транспорт".

Седмица - две преди сесията и автобусите на "Транстриумф Холдинг" бяха с лепенки "Стачка", а протестиращите настояваха за гаранции, че ще ги вземат на работа в общинското дружество. "Градски транспорт" покрива едва половината от линиите в града, така че няма как да не вземе опитните шофьори и хубави автобуси на частния превозвач.

Не трябва да има монопол, подгря страстите още в първия ден червеният общински съветник Пламен Начков. Оттегляне на предложението общинската фирма "Градски транспорт" да вземе линиите на частната, защото такова решение вече е взимано, направи от трибуната и общинският съветник Ивайло Митковски, който оглавява листата на ДСБ за вота наесен.
Варна се вдигна пак на бунт, потриха ръце политическите наблюдатели край морето, припомняйки февруарските събития през 2013, които тръгнаха от морската столица и свалиха от поста дългогодишния й кмет Кирил Йорданов, но не успяха да изгонят общинските съветници. Близо 500 варненци, които в първия ден щурмуваха сградата на общината, наистина създадоха застрашителна ситуация за местния парламент и

за малко да го пометоха в края на мандата

Част от местните избраници обаче, отдавна яхнали предизборно вълната, станаха по-активни от самите граждани при обсадата на зала "Пленарна", а сред протестиращите най-много напираха познати "стари муцуни" и някои платени агитки. Вътре стана взривоопасно, налетя се на бой, блъснаха катедра, викаха и се заканваха.

Будна гражданка ни в клин, ни в ръкав се сети за 70-годишнината и поиска с мълчание да се отдаде почит за жертвите в Хирошима и Нагасаки. Протестиращи баби и дядовци, които не можаха да се доберат до препълнената зала, гледаха отвън на лаптопи прякото тв излъчване на драматичния развой.

Сред недоволните не липсваше и варненският зевзек и председател на Партията на българските мъже Росен Марков, този път в черно расо, който се обяви срещу отдаване на църквата в Централни гробища за сумата от 500 лева. След футболните запалянковци бяха най-разпалени жителите на кв."Възраждане" срещу плановете на общината да строи социални жилища, които според тях са за роми. те свързаха приемането на стратегията за ромска интеграция до 2020, която предстоеше да се гласува, с новия блок, който ще се строи за тях в квартала им. В обсадата се включиха и жителите на кв. "Чайка", които протестират вече два месеца срещу приемането на новия подробен устройствен план. Той предвижда още застрояване за сметка на зелените площи и градинки. Под гражданския натиск общинските съветници промениха дневния ред на сесията.

Портних тушира напрежението

"Винаги съм казвал, че съм последният човек, който ще защитава новия ПУП на кв. "Чайка". Вярвам, че ако запазим спокойствие, след малко ще има нормално и положително решение. Подвеждането на темата за стратегията за ромска интеграция създава напрежение и предлагам на съвета да оттегли тази точка". Това заяви по време на бурното заседание на Общинския съвет кметът Иван Портних, който успя да тушира напрежението. Той помоли за спокойствие, защото в дневния ред има важни неща. Това са проектирането на рибарското пристанище за 10 млн., стартирането на пречиствателната станция на "Златни пясъци" също за 10 млн. "Ако днес няма решение, пак губим 41 млн. европейски пари. По фонд "Солидарност" губим 3 млн. лв. за деретата. Така че пожелавам конструктивна работа на Общинския съвет. Нека сме търпеливи, за да свършим всичко важно", каза още Портних. Той даде дума, че от следващата седмица започва събарянето на ромските коптори в "Максуда". "Направен беше опит за провал на сесията чрез провокации, агресия и режисирани скандали. Свалянето на дневния ред щеше да коства на Варна загубени над 100 млн. лева от проекти и европейско финансиране", каза пред медиите по-късно кметът Иван Портних.

Стратегията за интеграция на ромите отпадна и духовете в зала "Пленарна" се успокоиха. След това взетото решение за отмяна на ПУП-а на кв. "Чайка" и срещу евентуално ново застрояване пък беше посрещнато пък с аплодисменти. "Важното е, че поне на този етап "Чайка" е спасен от 18-те предвидени строежа в квартала", написа в позиция до медиите градският лидер на БСП Борислав Гуцанов, който поздрави всички хора, които се включиха в протестите.

Общинският съветник и кандидат за кмет на коалиция "Варна" Костадин Костадинов написа вчера във фейсбук "Преди малко общинският съвет отказа да гласува безвъзмездно право на ползване на имот за постоянен цирк във Варна. Нормално! Кой цирк ще иска конкуренция от друг цирк!"

Вижте видеото на Нова тв от свадата:

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай