ФИФА отхвърли Мондиал през лятото в Катар

ФИФА отхвърли Мондиал през лятото в Катар | StandartNews.com

Лозана. ФИФА изключи напълно всякаква перспектива, че Световното първенство по футбол в Катар през 2022 може да се играе през лятото, предадоха световните агенции.

Президентът Сеп Блатер вече заяви, че ще турнирът ще бъде през ноември или декември, но организаторите все още се надяваха то да се проведе през през юни и юли.

Генералният секретар на ФИФА Жером Валке заяви, че Мондиалът може да се осъществи между 15 ноември и 15 януари.

Промяната се дължи на високите температури в страната и притесненията за здравето на футболисти и зрители.

"Мондиалът няма да бъде проведен през юли или юли. Мисля, че ще се състои между 15 ноември и най-късно до 15 януари", каза Валке пред France Inter Radio.

"Ако мачовете се играят между 15 ноември и, да кажем, до края на декември, тогава времето ще е най-благоприятно. Температурите ще са идентични с тези при топла пролет в Европа – около 25 градуса, което е перфектно за футбол", обясни генералният секретар на ФИФА.

През октомври ФИФА отложи взимането на окончателно решение в кой период на годината да се проведе първенството и започна консултации по въпроса. От организацията заявиха, че ще обявят решението си след провеждането на тазгодишния мондиал в Бразилия.

Изненадващото изказване на Валке идва повече от три години след избора на Катар за домакин през декември 2010 г. Средните температури в страната през лятото са между 35 и 45 градуса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай